Fremtiden for lufthavnen i Karup er uvis. Lige nu står man og mangler en ny operatør efter, at DAT har opgivet at flyve på ruten. Foto: Tom Laursen

2022 - et år med lokale op- og nedture

Det har været et begivenhedsrigt 2022 i ind- og udland - og i Karup og omegn

KJELLERUP Corona har sluppet sit værste tag, men 2022 har budt på andre store begivenheder: Krig i Ukraine, stigende renter, inflation og energipriser, valg i USA og Danmark og klimakonference.

I Karup og omegn er en af årets store avisbaskere den midlertidige lukning af Midtjyllands Lufthavn.

22 medarbejdere - hvoraf de fleste - er blevet varslet fyret fra nytår efter at DAT har oplyst, at man ikke længere ønsker at flyve på ruten. Det kan ikke betale sig på grund af stigende brændstofpriser og for få passagerer. Og det er i skrivende stund ikke lykkes at finde et nyt flyselskab, der vil flyve på København-Karup-ruten.

Hvad det ender med er endnu ikke til at spå om. Vil ejerkommunerne eller staten spytte flere penge i lufthavnen, så det er rentabelt at flyve på ruten? Vi må se.

Indtil videre kører lufthavnen på lavt blus, da man stadig skal service privatfly og militæret. Mange af de ansatte har lang anciennitet og fortsætter med at arbejde indtil sommer.

Her i det sene efterår var der igen Rom og Whisky-festival i Alhede-hallerne. Den var tilsyneladende savnet efter coronaåret for over 2000 deltagere var med for at smage på nogle af de i alt 443 produkter fra 40 producenter.

Også Karup Å-festivalen kom i gang igen efter corona. Og det blev en fin en af slagsen.

I november tog AIF det første spadestik til en ny mulitibane i Frederiks. Projektet har et budget på 800.000 kroner og meget af arbejdet foretages af frivillige. Banen er færdig i foråret 2023.

Alhedehallerne er ligesom de fleste andre haller ramt - først af corona og siden af blandt andet energikrise.

Tonni Hansen overtog i efteråret Cafeteria Midtvejs, der var ejet af Claus Astrup fra Abildå. Han måtte give op efter år på grund af helbredsmæssige årsager. Til cafeteriet hører nu en julebutik.

Frederiks Bibliotek var lukningstruet på grund af budgetmæssige besparelser, men det blev heldigvis ikke til noget.

I sommer var der igen byfest i Karup-Kølvrå efter en pause på grund af corona.

Her blev Karup-Kølvrås nye visuelle identitet præsenteret sammen med en kort-film om området. Det er meningen, at projektet skal brandes og være med til at skabe interesse udenfor området med henblik på øget bosætning i Karup-Kølvrå. Efter 50 år som tandlæge i Karup og Frederiks valgte tandlæge Jørn Borup fra »Smil med Østergaard« i en alder af 75 år at træde tilbage for at nyde sit otium.

Den amerikanske film »Top Gun« var et hit i biografen, og det var den også i Karup bio. Filmen var den mest sete i mange år. Biografen i Karup valgte i øvrigt i 2022 at udskifte alle stolene i biografen. Noget af en opgave, men til gengæld er de nye pragtfulde at sidde i.

Martin Damgaard Ravnsbæk afløste Vagn Nielsen som administrerende direktør på Karup Kartoffelmelsfabrik. Sidstnævnte valgte at gå på pension.

Bageren i Karup blev også ramt af stigende energipriser, men i stedet for at gå i defensiven gik bagerparret i offensiven og åbnede filial i brugsen i Ans, ligesom man overtog et bageri i Bording.

Tandlæge Jørn Borup har været tandlæge i en menneskealder, det vil sige i 50 år, men i år besluttede han at stoppe som tandlæge. Han skulle blandt andet hjem og bruge mere tid på at være landmand. Foto: Morten Hallstrøm
En ny multibane er ved at se dagens lys i Frederiks. Den er blandt andet blevet en realitet ved hjælp af frivillig arbejdskraft.
Biografformand Frank Johansen er superglad for de nye røde sæder i Karup Bio. Sæderne afløste de gamle gule, og man sidder meget bedre i de nye, lyder det. Foto: Morten Hallstrøm
Martin Ravnsbæk blev i år direktør for Karup Kartoffelmelfabrik. Martin er fra Holstebro, men havde inden han kom til Karup et godt kendskab til branchen. Foto: Morten Hallstrøm
Rom- og Whisky-festivalen i Frederiks kom godt op at køre igen i år efter corona. Masser af mennesker i busser mødte frem for at smage på de gode sager. Foto: Morten Hallstrøm