Hanne Mette Thagaard, der er formand for Røde Kors i Karup, fortæller, at produktionen hos nørklerne er indstillet.

De første Røde Kors-nørklere var fra Karup

Inden længe fejrer man, at det er 40 år siden, at den første nørklergruppe i Danmark startede i Karup

KARUP Der er blevet strikket mange kilometer til gode formål i Karup.

Det er nørkler-gruppen i Røde Kors, der har stået bag.

Den 8. marts fejres gruppens 40 års jubilæum i seniorhuset i Karup, og alle fire nørklegrupper under Røde Kors i Viborg Kommunekreds er inviteret med.

- Karup Røde Kors er den første afdeling, der oprettede en nørkler-aktivitetet i Danmark. Det var i februar 1983, og derfor har fejringen også en central bevågenhed, fortæller Hanne Mette Thagaard, formand for Røde Kors i Karup.

Røde Kors i Karup har i øvrigt netop holdt generalforsamling med 29 deltagere og Hanne Mette Thagaard kunne fortælle, at nørklerne i 2022 havde store udfordringer i 2022.

- Hviderusland har i flere år været den eneste store aftager af nørkletøjet - 30 tons årligt, men nu kan det på grund af krigen mellem Rusland og Ukraine ikke køres dertil, fortalte Hanne Mette Thagaard.

Man har nu 50 tons på lager i Horsens og Kiplev og ikke mere lagerplads, så produktionen er indstillet indtil arbejdet med at finde nye aftager-lande lykkes.

Det sidste nye er, at heller ikke baby- og børnetøj kan afsættes længere, da det ikke er muligt at levere det.

Med hensyn til nørkleaktiviteten har man efter produktionsstop fremstillet nørklevarer, som er solgt i butikken til en samlet pris på 7.480 kroner samt indkøbsnet for 1995 kroner.

I forbindelse med udlevering af julehjælp er der udleveret 25 huer, 20 par strømper og seks strikbamser til børnene samt 27 syede net.

Til Viborg Krisecenter har Karup-afdelingen doneret seks tæpper og 15 strikkede børnebluser.

Der er for øjeblikket 40 nørklere, den ældste er 98 år og fra Stoholm, fordelt på tre grupper, hvoraf i Frederiks holder »sypigerne« pause indtil videre, medens nødhjælpsstrikkerne fortsætter som hidtil, og i Karup strikkes og sys der fortrinsvis til salg i butikken.

Siden starten i 1983 er der her i lokalområdet fremstillet i alt 90.700 stk.

- Vi nyder i stor grad fællesskabet og de oplevelser, vi har med hinanden, så selvom vores arbejde ikke er efterspurgt i samme grad som tidligere, så finder vi udveje for at lave relevante ting, når vi mødes, lyder det fra gruppen.

Røde Kors-butikken i Karup slog i 2022 rekord med en omsætning på 550.000 kroner, hvilket var 50.000 mere end man havde håbet på.

Besøgstjenesten har 32 tilnyttede personer, som har stillet sig til rådighed, heraf er fire nye besøgsvenner kommet til i 2022, og de er i alderen 35-83 år. Vågetjenesten har 13 vågere, som står klar til at våge både på plejehjem og i private hjem. Der var dog kun to vågninger i hele 2022.

Efterspørgslen efter julehjælp stiger år efter år. I 2022 blev der uddelt julehjælp til 27 familier. Der blev samlet 21.000 kroner ind til landsindsamlingen, hvilket var på niveau med 2020.

Røde Kors er også med i Onsdagscafeen og sender børn på sommerlejr, ligesom man har sendt 150.0000 kroner til forskellige projekter, blandt andet Sundhedsklinikken i Aarhus, Katastrofe-fonden og Yemen.

Til Røde Kors centralt har det lokale Røde Kors indbetalt 136.000 kroner. Desuden har man i året, der er gået, brugt flere penge på at pleje de 126 frivillige i aktiviteterne.