Køretøjet er ved retten blevet konfiskeret som det første leasede køretøj i landet.

Første leasede køretøj konfiskeret

Retten i Viborg har afsagt dom i en sag om vanvidskørsel, hvor Midt- og Vestjyllands Politi havde beslaglagt et leaset køretøj fra en 44-årig mand

112 Det er et år siden, at de nye regler om vanvidskørsel trådte i kraft. Lovændringen har givet politiet mulighed for at beslaglægge alle typer af køretøjer, hvis disse benyttes til såkaldt vandvidskørsel. Det gælder uanset, om føreren har ejet, lejet, lånt eller leaset det anvendte køretøj.

I løbet af de første 12 måneder med den nye lovændring har Midt- og Vestjyllands Politi beslaglagt hele 153 køretøjer, og på landsplan er det i alt blevet til 996 beslaglagte køretøjer.

Forleden afsagde retten i Viborg dom i den første sag om vanvidskørsel, hvor et leaset køretøj har været beslaglagt. Køretøjet blev brugt til i december 2021 at køre 122 km/t på en strækning i den vestlige del af Viborg, hvor den tilladte hastighed lå på 50 km/t.

Kørsel med mere end 100 procent af den tilladte hastighed betegnes som vanvidskørsel, og derfor blev en 44-årig mand i dag ved retten i Viborg idømt 20 dages betinget fængsel og tre års ubetinget frakendelse af førerretten.

Slutteligt blev også køretøjet, der var leaset, konfiskeret.

- Jeg er tilfreds med, at retten har været enige med os i, at bilen skulle konfiskeres, når den har været anvendt til vanvidskørsel – også selvom den har været leaset. Med dagens dom forventer vi, at flere leasede biler, der er blevet beslaglagt af politiet også vil blive konfiskeret ved retten, da den første sag altid er den sværeste at løfte, siger Regin Østergaard, der er specialkonsulent hos Midt- og Vestjyllands Politi og været politianklager på sagen i retten.

Den 44-årige mand har nu 14 dage til at tage stilling til, om han ønsker at modtage dommen eller anke til landsret.

Han blev desuden dømt til at betale sagens omkostninger.