Den første dyst i Viborg Kommune løb af stablen onsdag 4. maj i Karup, hvor borgere fra både Karup og Kølvrå deltog. Onsdag 15. juni slutter Rødding af.

Rekordstort antal deltagere til årets Lokaldyst

Efter to års pause vender Lokaldysten tilbage, og opbakningen fra kommunens lokale bysamfund har aldrig været større

DYST Motion, samvær og fællesskab er i højsædet, når 18 byer deltager i årets Lokaldyst i løbet af maj og juni. Det er første gang, at så mange byer deltager i den lokale motionskonkurrence, hvor alle borgere kan være med uanset alder og fysisk niveau.

- Det er fantastisk at opleve den store opbakning til Lokaldysten, som vi endelig kan gennemføre, som vi kender det. Det viser, at vi har fået skabt et godt og populært koncept, der også har fået opmærksomhed uden for kommunegrænsen,« siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget Mads Panny.

Lokaldysten i Viborg Kommune har eksisteret siden 2013, og DGI Midtjylland har søgt inspiration og oprettet deres egen form for Lokaldyst. Nu eksisterer Lokaldysten i 15 forskellige kommuner.

Konceptet handler om, at hver deltager samler kilometer ved at bevæge sig flest mulige omgange på ruterne i de to timer arrangementet varer. Der er både en gå-, løbe- og cykelrute med forskellige distancer. Det er derfor vigtigt for byerne, at flest mulige borgere deltager, så der samlet kan tilbagelægges flest kilometer på distancerne. I 2019 var det byerne Låstrup og Nr. Rind, som var gået sammen om at deltage, der løb med den samlede sejr.

- Lokaldysten er oplagt til at få rørt sig sammen og få vist den entusiasme lokalt. Nr. Rind var en helt naturlig samarbejdspartner, da vi arbejder en del sammen i forvejen, og det gode samarbejde vil vi rigtig gerne vise frem. At det lige er i Nr. Rind, Lokaldysten finder sted, er helt bevidst. Det var der, vi havde muligheden for at lave den bedste rute. Det er vigtigt med en rute, som deltagerne har lyst til at bevæge sig rundt på,« fortæller Morten Nielsen fra Låstrup Lokalråd.

De deltagende byer til årets Lokaldyst er Karup-Kølvrå, Hvam, Knudby, Skals, Ravnstrup, Kjeldbjerg, Sparkær, Vejrumbro, Hammershøj, Rødkærsbro, Låstrup-Nr. Rind, Tapdrup, Løvel, Ørum, Mammen og Rødding. Det betyder, at der i år afholdes Lokaldyst 16 gange i løbet af maj og juni som optakt til Snapsting. Allerede tilbage i 2019 tog Låstrup og Nr. Rind beslutningen om, at de gerne ville være med igen. Siden da er der gået to år uden Lokaldyst på grund af Corona, og derfor bliver det også lidt spændende igen at samle de lokale borgere.

- Vi er selvfølgelig spændte på opbakningen i år. Sidste gang havde vi nyhedens interesse med os, men på den anden side, nu kender folk konceptet og de gode historier fra sidst. Det vigtigste er, at vi får skabt et arrangement, hvor alle borgere kan være med og komme ud at bevæge sig sammen med nogle, de måske ikke ser eller bevæger sig med til daglig,« siger Morten Nielsen fra Låstrup.