Biblioteket i Karup har været plaget af gentagne tilfælde af hærværk og uro, og det får nu konsekvenser.

Bibliotek i Karup ramt af uro og hærværk

Biblioteket i Karup skærer kraftigt i tiden med selvbetjening efter gentagne tilfælde af unges uro og hærværk

KARUP Det er ikke altid et rart syn, der møder personalet på biblioteket i Karup, når de møder ind.

Det siger administrativ leder, Thomas Ravn Jakobsen fra Viborg Bibliotekerne, som Karup Bibliotek er en del af.

- Vi oplever, at der er fest og rod og utryghedsskabende adfærd i selvbetjeningstiden om aftenen. Der bliver sparket på døren og stole blive ødelagt, og der bliver klippet i materialer.

- Vi bruger alt for meget tid på at rydde op. Der ligger pizzabakker og energidrikke og andet rundt omkring, og oftest må vi selv i gang med at svinge kosten, fortæller Thomas Ravn Jakobsen.

Nu tager man konsekvensen og skærer kraftigt i den selvbetjente åbningstid - igen.

Det er således ikke første gang, der er problemer med unge uromagere på biblioteket.

- Det har stået på i lang tid. I hele 2021 var den gal og på den baggrund besluttede vi at indskrænke den selvbetjente åbningstid fredag og lørdag. Det hjalp, men kort før jul i 2022 startede det igen og er fortsat henover foråret.

- Nu har det bare flyttet sig til søndag, mandag og tirsdag, siger Thomas Ravn Jakobsen.

Han fortæller, at der et tale om unge fra 16 års alderen til 18-19 års alderen.

- Det er vores fornemmelse, at det er unge fra byen, der er ude af skoleregi og som ikke har noget at lave, siger Thomas Ravn Jakobsen.

Biblioteket har dog endnu ikke identificeret de unge.

- Vi har overvågning, som vi vil benytte os af. Og hvis reglerne tillader det, så vil vi forsøge at få hjælp fra skolen, SSP og Gadeplan til at identificere de unge, så vi kan målrette vores indsats og lave forebyggende tiltag sammen med SSP og Gadeplan. Men også for at kunne blokere dem i biblioteks-systemet, så de ikke kan komme ind, siger han.

Det er primært uden for den betjente åbningstid, der er problemer.

- Mange borgere giver udtryk for, at de ikke ønsker at komme på biblioteket i den selvbetjente tid, fordi de er utrygge, siger Thomas Ravn Jakobsen.

Han erkender, at de unge mangler et sted at være.

- Vi vil gerne lave et tilbud, der passer de unge, men det er endnu ikke lykkes at komme i dialog med de unge, siger han.

Thomas Ravn Jakobsen fortæller, at man sammen med skole, SSP og Gadeplan med tiden vil arbejde på, hvad der kan gøres.

Tidligere på ugen oplyste biblioteket, at man ændrer åbningstiderne, så der ikke længere er adgang til Karup Bibliotek udenfor den betjente tid. Nu har man besluttet, at der åbnes for selvbetjening fra klokken syv mandag, onsdag og torsdag til vagten møder ind og lukker om eftermiddagen/aftenen.

Herudover åbnes der for selvbetjening lørdag formiddag.

- Vi gør det på denne måde, da vi håber, at lømlerne stadig sover på disse tidspunkter. Men vi lukker ned igen, hvis problemerne fortsætter. Det er de knapper, vi har at skrue på, siger Thomas Ravn Jakobsen.

- Jeg er ærgerlig over, at vi ikke kan have et åbent tilbud uden at det skal koste de her ressourcer, og at vi skal påføre gener til andre borgere. Vi håber, at de begrænsede åbningstider kun skal være i en periode. Men indtil vi finder ud af, hvordan vi takler det, så bliver der skåret ned for selvbetjening, siger han.