Jesper Rungholm, der er direktør hos flyselskabet DAT, mener det er på tide, at flytrafikken får del i socialrabat-støtteordningen som al anden offentlig transport.

Midtjyllands Lufthavn: DAT satser på over 50.000 passagerer resten af året

DAT mener, det er vigtigt, at flytrafikken får del i social-rabat-støtte-ordningen, hvis det på sigt skal lykkes at få flyruten i Karup godt op at køre

KARUP Midtjyllands Lufthavn har lavet en kontrakt på et år med flyoperatøren DAT, og inden da er målsætningen at nå gennemsnitligt 30 passagerer per afgang.

Ifølge DAT-direktør Jesper Rungholm er det realistisk.

- Hvis vi kommer op på over 50.000 passagerer resten af året, så har vi ramt vores mål. Det svarer til en belægning på 65 procent, hvilket hverken er højt eller lav i forhold til branchestandard. Ryanair og Norwegian flyver med 80-90 procent belægning, så det burde være opnåeligt, siger Jesper Rungholm.

Antallet af afgange er steget til det dobbelte i forhold til tidligere, og tidspunkterne er målrettet erhvervslivet.

I 2020 og 2021 - under corona - var passagertallene til og fra lufthavnen henholdsvis 29.000 og 22.000. I 2019 var tallet 114.000.

Staten støtter lufthavnen med 4,2 millioner kroner om året i 2023 og 2024.

Lufthavnens ejerkommuner støtter med ni millioner kroner i år.

Indtil videre betyder støtten, at DAT kan udbyde et begrænset antal billigere billetter til studerende, pensionister og seniorer.

Billetterne tilbydes på afgange, typisk midt på dagen, hvor belægningen på erhvervsruten forventes at være mindst.

500-100 kroner

Billetpriserne kommer til at ligge i omegnen af 500 kroner for pensionister, seniorer og studerende og mellem cirka 800-1000 kroner for andre passagerer.

Jesper Rungholm fortæller, at DAT ligesom andre flyselskaber har oplevet stigende omkostninger på op til 25 procent om året på vedligeholdelse og reservedele.

Derfor er priserne oppe i det niveau.

- Men en togbillet til København koster 700-800 kroner, så det er ikke vanvittigt meget dyrere at flyve, siger han.

Sociale rabatter

Jesper Rungholm mener dog, det er vigtigt, at flytrafikken får samme vilkår som alt andet offentlig transport, så man får mulighed for at øge antallet af passagerer i Karup.

- Hvis vi kan få del i socialrabat-støtteordningen, så kan vi sælge billetter til 499 kroner i ubegrænset omfang, fordi der kommer støtte på toppen af hver billet, siger han.

I 2025, hvor den nuværende statsstøtte udløber, har transportministeren tænkt sig at ensrette støtten til lufthavnene, så det bliver noget andet.

Hvad det ender med er endnu ikke afklaret.

Jesper Rungholm fortæller, at billetsalget til København-ruten forud for åbningen i næste måned er større end forventet. Især billetter til pensionister går lige nu som varmt brød.