Direktør på Karup Kartoffelmelfabrik, Martin Ravnbæk, fortæller, at fabrikken har investeret i en plan b, da gasforsyningen er truet på grund af krigen i Ukraine. Foto: Morten Hallstrøm

Hvis Rusland lukker for gassen: Kartoffelmelfabrik er klar med plan b

Karup Kartoffelmelfabrik har investeret tre millioner kroner, så virksomheden kan fortsætte produktionen, hvis gasforsyningen stopper

KARUP Karup Kartoffelmelfabrik er på Energistyrelsens liste over de store gasforbrugere, som har et forbrug over 2,3 millioner kubikmeter om året, og som risikerer at få stoppet tilførslen af gas i produktionen, hvis Danmark bliver ramt af en forsyningskrise og ikke kan få dækket sit gasforbrug.

Og sådan en situation kan opstå, hvis Rusland skruer ned eller lukker for gassen.

Karup Kartoffelmelfabrik og cirka 50 andre udvalgte virksomheder står først i rækken til at få lukket for gassen. Det sker for at sikre, at der til gengæld er gas til opvarmning af boliger og til essentielle institutioner såsom hospitalerne.

Karup Kartoffelmelfabrik har allerede investeret tre millioner kroner i en plan b.

Hurtig beslutning

- Da krigen brød ud, tog vi en hurtig beslutning og investerede i muligheden for at køre på olie, siger direktør for Karup Kartoffelmelsfabrik, Martin Ravnsbæk.

Det betyder, at virksomheden i tilfælde af, at gashanen lukkes kan fortsætte med at producere kartoffelmel, men det bliver på halv kraft.

Fabrikken producerer normalt fra når kartoffelhøsten starter i august eller september til december.

- Hvis vores kapacitet bliver reduceret, så kommer vi til at køre langsommere, og det vil betyde, at det vil vare længere, inden vi er færdige med at køre, siger han.

Det koster penge. Men alternativet, at der ikke køres, vil være katastrofal. Omkring 400 jyske kartoffelavlere ejer kartoffelmelfabrikken.

- Hvis produktionen står stille, så rådner kartoflerne ude på markerne, og det kan vi selvfølgelig ikke have, siger han.

Martin Ravnsbæk fortæller, at hele Danmark vil blive ramt, hvis gasforsyningen stopper.

- Og selv hvis vi slår over til olie, så vil oliepriserne jo også stige, fordi der bliver mindre gas, siger han.

Martin Ravnsbæk var godt klar over, at virksomheden var på listen. Den er ikke ny.

- Men nu er truslen om forsyningsstop kommet tæt på, siger han.

På grund af stigende usikkerhed om leverancen af gas fra Rusland, udsendte Energistyrelsen mandag aften en advarsel om, at Danmark risikerer at blive ramt af en forsyningskrise inden for en overskuelig fremtid.

Martin Ravnsbæk gør opmærksom på, at Tyskland kom med denne advarsel allerede den 30. marts.

- Eftersom vi hænger sammen med Tyskland, så er det som sådan ikke mærkeligt, at det kommer fra dansk side. Man kan måske endda undre sig over, at det ikke er kommet noget før, siger Martin Ravnsbæk.