KARUP Den helt store flåtsæson står for døren.
- Når temperaturen stiger til over otte grader i døgngennemsnit, så pibler det frem med flåter. Vi ser jævnligt hunde og katte med flåtbårne sygdomme, fortæller dyrlæge Rikke Hjarbæk fra Karup og Rødkærsbro Dyreklinik, som er ejet af kæden Vetfamily.
Hovedsædet er i Rødkærsbro, men alle eftermiddage frem til 17 er der åbent i Karup for rådgivning, undersøgelser og salg af produkter. Folk kommer fra nær og fjern for at blive betjent af både sygeplejersker og dyrlæger.
En undersøgelse af flåter båret af hunde i Syd- og Vestdanmark viste, at 15 procent af hundene bar på flåter inficeret med borrelia og syv procent bar på blodparasitten babesia.
Men rent faktisk er der meget man kan gøre for at forhindre, at flåterne sætter sig på hunden og katten.
- Vi har mange supergode produkter til forebyggelse af flåter lige fra tabletter til pipetter og halsbånd, forklarer Rikke Hjarbæk.
Kæledyrene er mere udsat for flåter end mennesker - og får flere på sig.
- Hos en kat sætter de sig typisk i hoved og på halsen, hvor de generer, siger hun.
Det gælder om at fjerne flåten så hurtigt som muligt - det kan man selv gøre, hvis man opdager flåten.
- De fleste sygdomme overføres først, når flåten har siddet på dyret i 24 timer. Men der er også sygdomme, eksempelvis hjernehindebetændelse, der overføres hurtigere. Derfor er det godt at forebygge, siger Rikke Hjarbæk.
Hunde og katte får ikke en rød ring ved flåtstedet lige som mennesker.
- Vi ser måske en lokal irritation ved stedet, og selve sygdommen kommer så et par døgn efter. Hunde har feber, er trætte og skidt tilpas, siger Rikke Hjarbæk.
Hun og hendes kollegaer er klar til at hjælpe og rådgive i forhold til forebyggelse, undersøgelse og behandling.
Ud over flåter handler det nu i høj grad om katte, der er i løbetid. Det gælder om at neutralisere kattene, så de er knapt så opsøgende.
- Der er gang i hormonerne og vi ser mange katte, der har været i slagsmål. Det er også nu man skal sterilisere kattene, hvis man skal undgå killinger