Tidligere stationschef i Karup skriver læserbrev om den lokale lufthavns-situation.

Læserbrev: Klogt at sælge terminalen i Midtjyllands Lufthavn?

Michael Højbjerg skriver læserbrev om Midtjyllands Lufthavn efter nyheden om, at lufthavnen forhandler om salg af terminalen

LUFTHAVN At man forsøger at få driftsudgifterne i lufthavnen ned, kan jeg udmærket godt forstå.

Men hvis man afhænder terminalen og i stedet bygger en ny lille bygning passende til en begrænset trafik for at den lokale »magtelite« skal kunne komme på møde i København, så går man tilbage til niveauet da lufthavnen åbnede i 1965. Man lukker så også chancen for at få anden trafik fremover der både kunne gavne udviklingen i Midtjylland generelt og lufthavnen i sig. Det bliver svært at arbejde mod et positivt driftsresultat, med begrænset mulighed for at øge indtægterne. De politisk styrede bestyrelser gennem årene har tænkt alt for snævert og egentlig kun arbejdet for egne behov, ikke regionens.

Med den løsning som bestyrelsen har forhandlet frem med det lille hollandske AIS Airlines og de priser som AIS har publiceret, så tror jeg kun at det bliver borgmestre, folketingspolitikere, samt enkelte direktører i større firmaer, der alle siger til sekretariatet, eller Folketingets rejsekontor, »jeg skal til København, book mig en flybillet«, der kommer til at flyve fremover. De små og mellemstore virksomheder, hvor direktøren selv kikker i pengepungen, vil tænke sig om en ekstra gang, inden de flyver fra Karup. Taber man de mindre virksomheder, så kommer de næppe tilbage, selvom man en gang i fremtiden måske får lidt lavere priser.

Jeg fatter det ikke, flere af ejerkommunerne udnævnes tit som de mest erhvervsvenlige i Danmark, men drive en lufthavn sammen for regionens udvikling, det kan de åbenbart ikke. Jeg så et klip for en tid siden fra da Maersk Air lukkede Thisted ruten tilbage i firserne. Der interviewede man en lokal »pinger« og spurgte om det ikke blev et problem for thyboerne at det blev svært at komme til København? Han svarede at det var værre at folk ikke kan komme til os! Den tankegang kunne jeg ønske at der var fra den politisk dominerede bestyrelse i Midtjyllands Lufthavn. Arbejde aktivt for at knytte kontakter mellem det lokale erhverv, turisme og befolkningens behov og potentielle luftfartsselskaber, for at skabe en fælles udvikling og et stigende passagertal, så terminalen igen kan blive fyldt op.

Man håber blot på at trafikken skal komme tilbage af sig selv. Dette imens Billund og Aalborg lufthavne løbende udvikles til veldrevne lufthavne til stor gavn for deres lokalområders udvikling, og Aarhus lufthavn indtil videre holder skindet på næsen, medens man arbejder hårdt for fremtidig udvikling.