Kartoffelfest i lokalområdet fra den 22. til den 24. september. Foto: Knud Gaarn-Larsen

Kartoflen skal fejres

Klar til Kartoffelfest i Frederiks

KARTOFFELFEST Inden længe genoptager Alhedens Borgerforening sammen med flere andre en tradition, hvor man vil fejre kartoflen.

Det er der rigtig mange gode grunde til, siger koordinator for den kommende kartoffelfestival, Knud Gaarn-Larsen.

- Man kan roligt sige, at kartoflen har haft enorm betydning for udviklingen af området, hvor Kartoffeltyskerne overlevede på kartoflen, der gav et betydeligt højere udbytte end andre afgrøder på den magre jord. Kartoffeldyrkningen har bevaret sin betydning. Det ser man tydeligt på Kartoffelmelfabrikken i Karup, der ikke blot er stor, men stadig er under udvikling, siger Knud Gaarn-Larsen.

Årets Kartoffelfestival fejres fra fredag den 22. september til søndag den 24. september.

Der sættes kartofler på menighedsrådets jord ved Frederiks Friplejehjem med hjælp af frivillige og Havredal Praktiske Uddannelser først i maj. Kartoflerne skal tages op igen den 22. september, og her er alle velkommen til at deltage sammen med to klasser fra Frederiks Skole.

- Den dag vil der blive mulighed for at lære mere om den forunderlige kartoffel, siger Knud Gaarn-Larsen.

Senere på dagen inviterer Alhedehallerne til fællesspisning i hallerne, og mon ikke der er kartofler på menuen.

Lørdag bliver der markedsdag ved Pakhuset. Her kan lokale komme og sælge deres varer, og har man overskud af æbler, kan man få det lavet om til æblemost.

- Vi skal selvfølgelig også have kåret årets heldigste kartoffel. Prisen skal gå til den person, der på dagen kan komme med den tungeste kartoffel, men vi vil også søge at finde en pris til den mest mærkværdige kartoffel, siger Knud Gaarn-Larsen, der også kan fortælle, at man arbejder på at lave en kartoffelfest om aftenen.

Dette års kartoffelfestival sluttes af søndag den 24. september, hvor afslutningen bliver markeret med høstgudstjeneste i Frederiks Kirke.

- Vi har fået en enorm opbakning i lokalområdet til denne Kartoffelfestival, som vi nu kan genoplive efter år med corona, men vi modtager gerne flere forslag til, hvordan vi kan fejre kartoflen, slutter Knud Gaarn-Larsen, der er blevet nyvalgt i Alhedens Borgerforening, hvor han er koordinator for arrangementet.