De orange stole er blevet skiftet ud med røde. Det vil sige, man har beholdt soklen. Modellen er den samme - men betrækket og skummet er nyt. De nye stole er lækre at sidde i, fortæller Frank Johansen, der er formand for biografen i Karup. Foto: Morten Hallstrøm

Flade i skummet: Biografen i Karup udskifter 104 stole

Publikummerne i Karup Bio er ved at være tilbage efter corona. Biografen har nu investeret 300.000 kroner i 104 nye stole

BIO Rundt regnet 150.000. Så mange bagdele har siddet i de 17 år gamle, orange biografstole i Karup. Nu er sæderne og ryglænene blevet skiftet ud med nye, røde stole fra Litauen. De 104 nye stole, inklusiv operatørstolen i salen, er samme model som tidligere, så de passer til soklen. De nye betræk og skum gør stolene lækre at sidde i, fortæller biografformand Frank Johansen.

- Vi syntes, de gamle trængte. De stole i salen, der var blevet brugt mest, var flade i skummet, så vi har valgt at skifte dem alle, siger han.

De midterste sæder i rækkerne, samt de bagerste sæder i biografen er dem, der bliver brugt mest, og det er således også dem, der slides mest.

- Vi har hidtil klaret det ved at bytte rundt på sæderne, men sæderne skal passe til numrene, så nu går den ikke længere, smiler Frank Johansen.

Allerede før corona-pandemien brød løs, var der planer om at udskifte sæderne.

- Coronaen gjorde, at vi skubbede projektet til mere sikre tider, så vi var sikre på, at vi kunne betale for det, fortæller Frank Johansen.

Og nu da publikummerne er ved at være tilbage, så tør biografen godt skifte sæderne ud. Det har kostet i underkanten af 300.000 kroner, hvilket er penge taget fra kassekreditten.

Biografen har eksisteret siden 1950, men i 1982 lukkede biografen på privatbasis.

I juni 1983 startede en gruppe frivillige, heriblandt Frank Johansen, biografen op i et anpartsselskab, og den har været åben lige siden. Den drives stadig ved hjælp af frivillige.

Frank Johansen, der lever af at være regnskabschef på Karup Kartoffelmelfabrik, er med som frivillig, da han interesserer sig for at se og vise film.

- Selve administrationen ved at drive en biograf bestående af frivillige kan jeg også godt lide, fortæller han.

Der vises op til fem film om dagen, typisk i weekenden. I hverdagene vises typisk en eller to film i biografsalen.

Biografen sætter en ære i at tilbyde de nye, gode film fra ind- og udland. Lige nu vises blandt andet den nye Top Gun 2.

- Nu er vi jo i Karup og tæt på flyvestationen, så hvorfor ikke Top Gun 2? Flyvestationen støtter os meget og har også købt et par forestillinger, smiler Frank Johansen.

Han regner med at Top Gun 2 ryger op i top 10 over Karup Bios mest populære film gennem tiderne.

- For at komme op i top 10, så skal der sælges over 660 billetter, og det er en pæn slat, siger han.

De fleste publikummer kommer fra Karup, men der kommer også biografgængere udefra, blandt andre fra Kjellerup.

- Vi vil gerne have lidt flere unge mennesker til at komme. Men det er ikke så nemt, da mange af de unge studerer i de større byer. Det er der, de har kammerater og går i byen. I Karup har vi ikke så meget at tilbyde før og efter filmene, siger han.

Frank Johansen glæder sig over de nye stole. De gamle var ikke så pæne til sidst, selv om de en gang om året blev renset grundigt.

Stolene blev installeret i 2004 i forbindelse med en stor ombygning indenfor, hvor der blev brugt over 2500 arbejdstimer blandt de frivillige - og halvanden million kroner ud over det. Dengang fandt en indretningsarkitekt ud af, at sæderne skulle være orange - da det var Karups farve.

De røde stole, der er blevet installeret på to dage, skulle have været i Karup i slutningen af april. Men fabrikken kunne ikke levere til tiden på grund af materialemangel.

De orange sæderkøres nu til forbrændingen. Der er ikke andre muligheder. Biografformanden glæder sig ved, at de nye stole forhåbentlig kommer til at holde i mange år endnu.

Som frivillig får man også mulighed for at sidde i operatørstolen, der er inde i biografen. Operatøren holder øje med, at alt går godt, og så får man lov til at se de gode film. I biografen er der også biograf-sofaer - det er der ikke mange andre biografer, der har.
Kino-tekniker Johnny Thomsen fra AV Center Cinema fik sæderne på plads sammen med Ivan H. Nielsen og David Birkshøj.
Biografen, der drives af frivillige, havde ved afslutningen af regnskabsåret 2021 en egenkapital på små 600.000 kroner, fremgår det af det nye regnskab. Ifølge biograf-formanden Frank Johansen køber man ikke nye sæder, hvis der ikke er råd til det.
De orange stole køres til forbrændingen. Det ærgrer Frank Johansen, men der er ikke noget at gøre ved det. De er slidt ned. Foto: Morten Hallstrøm
Foto: Morten Hallstrøm