Midtjyllands Lufthavn kan se frem til at få penge fra Ringkøbing-Skjern Kommune. 439.200 skattekroner er på vej fra kommunekassen til den slunkne pengekasse i Midtjyllands Lufthavn, men borgmesteren forlanger handling. Foto: PR-foto

Byrådsflertal lod flere penge flyve til Karup: Debat betegnet som årlig politisk pligtdans

Med stemmerne 18 mod 10 valgte byrådet i går at sende 439.200 kroner til den trængte Midtjyllands Lufthavn i Karup

LUFTHAVN - Så skal vi til det igen - den der rituelle pligtdans om borgerlige argumenter for og imod tilskud til Midtjyllands Lufthavn, sagde Søren Elbæk (S) spydigt et stykke inde i debatten om endnu et tilskud på 439.200 kroner til den nu lukkede lufthavn.

Han tilføjede lige så sarkastisk:

- Det er lidt ligesom at være til bal, og så er det at tage den dans, som man godt ved, at man skal tage, men som man ikke rigtig gider.

Dermed trak han linjerne op mellem de 10 medlemmer af byrådet, som ikke ville bruge flere kommunale skattekroner på tilskud til at drive lufthavn i Karup, og de 18, som endte med at stemme for at sende den kapital til Karup, som er nødvendig, hvis driften skal hænge sammen.

Selv er Søren Elbæk for tilskuddet og forstår ikke, at modstanderne fokuserer så meget på argumenterne om at sikre den kommunale velfærd. Han mener ikke, man får meget kommunal velfærd for 439.200 kroner, og erklærede, at det vil blive »landets kedeligste kommune«, hvis alle penge kun går til kernevelfærd.

Modstander fortsat

Kristian Andersen (KD) lagde ud i debatten med at slå fast, at det her punkt var et af de få på dagens dagsorden, hvor der faktisk var en reel politisk uenighed i byrådet.

For det kristendemokratiske byrådsmedlem handler det om kernevelfærd kontra driftstilskud til lufthavnsdrift, og det mener han ikke er en kommunal opgave.

Her fik han opbakning fra Niels Rasmussen fra SF og Dan Jørgensen fra Nye Borgerlige.

- Det bliver et »nej tak« fra mig. Jeg synes ikke, vi skal bruge skattekroner på at drive lufthavn, sagde Dan Jørgensen.

Niels Rasmussen mente, der var mindst to bedre alternativer. Han pegede dels på alternativ transport med kollektiv trafik som tog, dels på at folk fra Ringkøbing-Skjern Kommune sagtens kan benytte lufthavnen i Billund.

Useriøst og nødvendigt

Lennart Qvist synes, det er useriøst, at modstanderne ikke vil sende penge til den skrantende lufthavn:

- Vi ejer den trods alt. Så kan man ikke bare trække støtten, understregede han.

I stedet foreslog han, at byrådet skulle indlede et arbejde på at trække sig som medejer af Midtjyllands Lufthavn.

Også borgmesteren udtrykte sit ubehag ved modstanden. Han anerkendte dog modstandernes ret til ikke at ville give tilskud, men påpegede:

- 90 procent af dem, der benytter indenrigsflyvning fra Karup, er erhvervskunder, så man kan vælge at kalde det et erhvervstilskud i stedet, og de (erhvervslivet, red.) leverer trods alt mange penge til at drive den kommunale velfærd for, så det er rimeligt at give dem gode vilkår, så de hurtigt kan komme til hovedstaden.

Borgmesteren henledte også byrådets opmærksomhed på, at man også gav tilskud til regional bustrafik, og at det satte man ikke spørgsmålstegn ved. Han sammenlignede offentlig trafik med den infrastruktur indenrigsflyvning er for ham.

Penge bevilget

Efter en længere debat, hvor flere byrådsmedlemmer bød ind, og hvor det nok i en vis grad betød noget, at en hel skoleklasse havde taget plads på tilhørerrækkerne, og politikerne derfor havde brug for at finde de ideologiske argumenter frem for at vise eleverne, hvordan et byråd også kan debattere, tog Marie Kamp (V) ordet.

Hun har tidligere været lærer for nogle af eleverne og sagde:

- Nu siger jeg noget, som I nok synes er stik imod, hvad jeg plejer at sige, for jeg har tit argumenteret med, at livet er for kort til indenrigsflyvning.

- Jeg har faktisk set nogle tal for nylig, som belyser, at der kan være økonomi i indenrigsflyvning, og med udsigten til nye og mere grønne brændstoffer til fly kan det ende med at være en okay løsning at flyve inden for landets grænser. Derfor synes jeg ikke, vi skal opgive støtten til lufthavnen på nuværende tidspunkt.

Det argument fik selv borgmester Hans Østergaard til at løfte øjenbrynene i forundring, og han sagde:

- Ja, det er sandelig overraskende at høre dig sige det, Marie!

Afstemningen endte rituelt med 18 stemmer for lufthavnstilskuddet og 10 stemmer imod.

Uden at kunne afsløre noget konkret om planerne understregede borgmesteren, at der meget snart skal findes en løsning på de manglende flyvninger til København:

- Det er klart, at man ikke kan have en lufthavn uden rutefly. Så skal man enten leje bygningen ud eller sælge den - men mon ikke der er en løsning på vej ...