En 36-årig mand er blevet fundet skyldig i at have fremstillet 9,1 kilo amfetamin på en adresse i Karup. Foto: Jakob Stigsen Andersen

36-årig gravede amfetamin ned i haven i Karup

Mand idømt ni års fængsel for at have besiddet og fremstillet 9,1 kilo amfetamin på adresse i Karup

KARUP Tre mænd er tilsammen idømt 13,5 års fængsel i en stor sag om amfetamin, hash og cigaretter. Sagen blev afgjort torsdag over middag ved Retten i Holstebro.

Den ene af mændene er en 36-årig mand, der blev fundet skyldig i at have fremstillet og besiddet mindst 9,1 kilo amfetamin på en adresse i Karup.

Her fandt politiet i efteråret 2020 størstedelen gravet ned i et bed i haven, mens resten blev fundet i en fryser. En medgerningskvinde blev i maj 2021 dømt i forholdet. Den 36-årige blev i dag frikendt for et andet forhold omhandlende knapt 13 kilo amfetamin. Til gengæld blev han sammen med den 32-årige mand fundet skyldig i have besiddet og transporteret mindst 43 kilo hash til en lejlighed i Kerteminde, hvor hashen sidste sommer blev fundet af politiet. De to blev også dømt for på en adresse i Nykøbing på Mors at have dyrket og besiddet 156 cannabisplanter og –stiklinger, der ville have kunnet give et udbytte på omkring fire et halvt kilo marihuana, hvis ikke politiet havde afbrudt fremstillingen. Herudover blev den 36-årige dømt for at have solgt mindst fem kilo hash, som har indbragt ham 204.000 kroner.

Retten i Holstebro idømte den 32-årige to års fængsel for de i alt 43 kilo hash og for dyrkningen af cannabisplanterne, mens den 36-årige fik ni års fængsel, da han - ud over hashen og cannabisplanterne - også blev dømt for de omkring ni kilo amfetamin. Både den 32-årige og den 36-årige blev desuden udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Den 49-årige mand blev dømt for at have besiddet 761 gram amfetamin på en adresse i Thisted, men frifundet for besiddelse og salg af omkring 12 kilo amfetamin. Derudover blev den 49-årige dømt for at have besiddet mindst ét kilo skunk og for at have besiddet 624.720 cigaretter, som han havde fordelt på en varevogn og en adresse i Thisted, ligesom han blev dømt for at have solgt mindst 975.280 cigaretter. Det var alt sammen cigaretter, der ikke var betalt afgift af. Det betyder, at den 49-årige havde snydt eller forsøgt at snyde statskassen for en samlet afgift på mere end 3,3 millioner kroner.

Retten i Holstebro takserede den 49-årige mands forbrydelser til to et halvt års fængsel. Manden fik desuden en tillægsbøde på godt 3,3 millioner kroner.

- Jeg er overordnet tilfreds med rettens dom og særligt, at retten fandt den 36-årige skyldig i de cirka ni kilo amfetamin, og at begge de to, hvor jeg havde nedlagt påstand om udvisning, blev udvist for bestandig. De udmålte straffe afspejler efter min opfattelse, at grov narkotikakriminalitet straffes hårdt, siger fungerende specialanklager Jakob Kjær, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Den 32-årige modtog dommen, den 49-årige udbad sig betænkningstid, mens den 36-årige har anket sin dom.

Midt- og Vestjyllands Politi blev opmærksomme på de tre nu dømte hen over foråret 2022 i forbindelse med efterforskningen af en anden større sag omkring våben. Våbensagen skal for retten i Holstebro til oktober.