Mandag indledte partileder for Danmarks-demokraterne, Inger Støjberg, sin Danmarksturne. Turen gik blandt andet til Midtjyllands Lufthavn, hvor formanden Ulrik Wilbek, tog imod. Med var også politikerne fra partiet, Betina Kastbjerg (tv) og Dennis Flydtkjær samt partiets organisationschef, Steen Thomsen. Foto: Morten Hallstrøm

Hangar og charterfly i Karup er næste skridt

Midtjyllands Lufthavn og flyoperatør er klar til indenrigsflyvning fra den 11. april, hvis der kommer økonomisk støtte fra Christiansborg. Lufthavnsbestyrelse har dog planer om mere

KARUP Midtjyllands Lufthavn er lige nu i forhandlinger med en operatør, der vil kunne flyve fra Karup til København med start fra den 11. april - hvis politikerne på Christiansborg er klar med økonomisk støtte til lufthavnen, der lige nu er uden operatør og derfor kun tager sig af privat- og militærfly.

Og formanden for lufthavnen, Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V), var optimistisk, da han mandag tog imod Danmarks-demokraternes partileder, Inger Støjberg, i lufthavnen. Hun var klar med støtte, ligesom flere andre politikere.

- Vi venter på, at transportminister Thomas Danielsen (V) får snakket med transport-ordførerne, og jeg har hørt mange politikere udtale sig positivt, så hvis de også mener det, de siger, så er der et kæmpe flertal, siger Ulrik Wilbek.

Haster lidt

Det haster lidt. Ulrik Wilbek har sat deadline for en løsning til den 1. april.

- Jeg afventer transportministerens tilbagemelding, om det er realistisk, at der kommer penge fra staten. Ikke før det, kan vi gå i gang, siger han.

Ulrik Wilbek ønsker sig seks-syv millioner kroner i årligt støtte svarende til security-omkostningerne, der er den helt store synder på omkostningssiden.

Afhængige af lufthavn

Ulrik Wilbek mener, at mange af de lokale virksomheder i ejerkommunerne er afhængige af en lufthavn.

- Der er regionale forskelle. Det er tydeligt, at Silkeborg ikke har lige så stort et behov for lufthavnen, som de andre otte ejerkommuner. Det er fordi, at Silkeborg har tog og motorvejsløsninger og folk her har derfor vænnet sig til at komme til København på anden måde end med fly, siger han.

Ulrik Wilbek erkender, at passagertallet har været kraftigt dalende ikke mindst under og efter corona, hvor der i perioder slet ikke blev fløjet. Andre gange var der kun to daglige afgange på dårlige tidspunkter.

Det vil der blive lavet om på. Lige nu forhandler man med en operatør og muligheden for fire daglige afgange på gode tidspunkter.

Fleste fra erhvervslivet

I dag er de fleste passagerer fra erhvervslivet, men lufthavnen vil også gerne have andre med. Derfor ønsker man sig et årligt tilskud samt muligheden for at give sociale rabatter. I dag er det nemlig dyrt at flyve indenrigs. En billet kan nemt komme op i 1000 kroner.

- Hvis vi som tidligere fik mulighed for at kunne tilbyde sociale rabatter med måske halv pris på en billet på nogle afgange og for nogle befolkningsgrupper, så kunne belægningen på flyene blive bedre, siger han.

Hvis indenrigsflyvningen fra Karup kommer godt op at køre, så er bestyrelsen klar med flere tiltag på sigt, blandt andet flyhangarer.

Hangar og charter

- Det kan være de store midtjyske virksomheder er interesseret i at placere deres private fly her. Måske vil vi også igen kunne se charterflyvninger fra lufthavnen.

- Det vil betyde, at der vil ske endnu mere i lufthavnen, der jo samtidig ligger centralt i landet med gratis parkeringspladser og uden lang ventetid i lufthavnen, siger Ulrik Wilbek.