Væggelus kan blive et dyrt møde - særligt, hvis du bor til leje

Verden ligger igen åben for vores fødder, og rejselysten blandt danskerne er stor. Men med rejser rundt omkring i verden opstår også risikoen for at tage blinde passagerer med sig hjem i kufferten

De er svære at få øje på, og du mærker dem først, når det er for sent. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvordan man undgår at få væggelusen med sig hjem i bagagen. Men lige så vigtigt er det at vide, hvad man skal gøre, hvis de alligevel slipper ind i hjemmet.

Her lyder rådet fra EjendomDanmark, erhvervsorganisation for ejere og administratorer, at lejer straks informerer udlejer eller administrator om de ubudne gæster, så der kan komme en skadedyrsbekæmper på besøg. Det kan nemlig få sat en stopper for spredningen af væggelusene i lejemålet og til naboerne - og så kan det mindske risikoen for de økonomiske konsekvenser, der er forbundet med et evt. erstatningskrav.

- Lejer har oplysningspligt over for sin udlejer, for det er jo kun lejeren, der til daglig har adgang til lejemålet, og som har mulighed for at opdage problemer med skadedyr. Derfor risikerer lejeren også at blive gjort erstatningsansvarlig for udgifterne til bekæmpelsen, hvis udlejer ikke får besked«, siger Thit Topsøe-Jensen, juridisk chefkonsulent i EjendomDanmark.

Spredningen kan særligt ske i store etagebygninger med mange lejligheder. Ligesom problemet er stort i de mest tætbefolkede områder. Det vigtigste middel mod væggelus, er at minimere risikoen for, at de kommer med hjem.

På ferien gælder det om at holde kufferterne adskilt fra sengemiljøet på hotelværelset. Når ferien er slut vaskes alt tøjet ved så høj temperatur som muligt eller fryses ned i 2-3 dage.