Det verdensberømte opvisningshold, Red Arrows fra Royal Air Force, der betragtes som verdens bedste, gav en spektakulær opvisning med halsbrækkende manøvrer.

Danish Airshow: »De røde pile« i halsbrækkende manøvrer

Cirka 125.000 mennesker var søndag samlet til Danish Airshow i Karup

KARUP Himlen over Karup var klædt i blåt, rødt og hvidt søndag eftermiddag, da det verdensberømte opvisningshold Red Arrows fra Royal Air Force gav en halv times spektakulær opvisning med halsbrækkende manøvrer til Danish Airshow på Flyvestation Karup.

De syv larmende »røde pile« var lastet med røg, som de udløste, mens de fløj i mellem og mod hinanden.

- Det er rent blær, smilte en af mange tusinde publikummer, den 39-årige softwareudvikler, Carsten Sørensen fra Aarhus.

Han havde sin store telelinse med til sit første Danish Airshow. Normalt fotograferer han fugle. Han syntes, det var en fed oplevelse at være på pladsen. Han glædede sig mest over at se de legendariske spitfire-fly og F-16-flyene.

- Man oplever jo af og til, at der flyver et F-16 fly over huset. Her får man at se, hvad de kan og tæt på, siger han.

Carsten Sørensen var blot en ud af i alt cirka 125.000 publikummer, der var kommet for at se på alt lige fra nye og gamle fly og helikoptere til kampvogne og mandskabsvogne. Der var også børneunderholdning.

Presseofficer Ian Rix Kristensen, der sidder i projektgruppen, som det sidste halve år har arbejdet intenst på at få airshowet på plads, var imponeret over så mange mennesker. På forhånd havde han forventet mellem 100.000 og 150.000 til airshowet, som er landets største endags-begivenhed.

- Det er fedt at kunne få lov til at vise, hvad vi kan. Her kan vi give folk en fornemmelse af, hvad flyvemaskinerne kan i luften. Og vi kan vise folk, at total-forsvaret kan løse en bred vifte af opgaver til glæde for borgerne og samfundet, siger han.

De mange mennesker til airshowet betød også, at en del bilister oplevede at måtte sidde i kø i løbet af dagen.

- Vi åbnede portene tidligt, og havde forsøgt at strække programmet ud over hele dagen, så publikummerne kunne dele dagen op, men desværre oplevede en del folk at sidde i kø, fortæller Ian Rix Kristensen.

Der var gående, der gik ude på vejen i stedet for i rabatten, og derfor havde blandt andre shuttle-busser svært ved at komme frem. Der var også publikummer, der mente, at der var lidt for få toiletter på pladsen.

Han fortæller, at man nu efter showet skal evaluere og se, hvad der kan gøres bedre næste gang. Det overordnede indtryk er dog positivt. Det var en fed dag.

- Folk har været glade og har hygget sig på pladsen, og vi har haft mulighed for at vise, at vi er her, siger han.

Carsten Sørensen fra Aarhus havde sin store Canon-linse med. Han kunne blandt andet se det historiske P51 Mustang-fly, der giver associationer til Top Gun. Hele to Spitfires var også i luften. Den ene med den danske testpilot fra Flyvevåbnet PEL ved rorpinden. Han var den første dansker til at flyve Spitfire over Danmark i mere end 70 år.
I flyveprogrammet var der også soloopvisning med både græske, danske og belgiske F16-fly, en Gripen fra det svenske flyvevåben og en Rafale fra det franske.
Der var masser af mennesker til airshow, og det skabte til tider kø-problemer udenfor pladsen.
Presseofficer Ian Rix Kristensen var glad for det store fremmøde. Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund
Foto: Martin Ballund