Skulpturlunden på Hvolris danner igen rammen om fantastiske ildformationer, denne gang med indvielse og brænding af en ny skulptur af Helle Bovbjerg. Foto: Hvolris

Ild i natten

Indvielse af nyt ildkunstværk på Hvolris

LYSGAARD Til Ild i natten ved Hvolris Jernalderlandsby bliver der afsløret en helt ny skulptur lavet af keramiker Helle Bovbjerg, som bor og arbejder i Lysgård syd for Viborg og er aktiv i kunstmiljøet i Viborg.

Helle Bovbjerg har i forsommeren arbejdet og eksperimenteret på Hvolris og har her fundet inspiration til sin keramiske skulptur, der opføres i skulpturlunden ved Hvolris. Hun er fascineret af ildbukken, der er fundet parvis omkring ildstederne i jernalderudgravninger. Ildbukkene har ifølge arkæologer haft både en praktisk og en rituel funktion, og det har Helle Bovbjerg har lagt vægt på i sit valg af skulptur til Ild i natten.

Ildbukken er fundet ved jernalderens ildsteder, hvor maden blev lavet og samtaler fandt sted. I skulpturlunden ved Hvolris ønsker Helle Bovbjerg, at den nye skulptur vil blive et nyt sted til at samles omkring ilden. I skulpturlunden er der lavet en cirkelformet plads, hvor skulpturen, der er lavet af ler fra området og magret med knust brændt granit, brændes til Ild i natten. Dette foregår ved, at skulpturen omsluttes af ildfaste sten, der i brændingen vil stå som en 1,7 meter høj glødende skulptur. Dagen efter ses resultatet af brændingen, når alle mursten tages ned igen, selve skulpturen afsløres og fejres ved en lille ceremoni.

Brændingen af skulpturen til Ild i natten tilsættes musik af Annemette Juul Pedersen og Elizabeth Bradley på fagot, kontrabas, syngeskåle, rammetrommer og sang. Musikken tager udgangspunkt i en form for ritual tilpasset ilden, natten og sommeraftenen. Med gamle danske folkesange, improvisationer og en rituel vandring dannes rammen om brændingen af Helle Bovbjergs skulptur på smukkeste vis. I tilgift vil man kunne se fascinerende ildformationer på vandringen i Skulpturlunden.

Arrangementet afholdes den 1. august, hvor en fuld supermåne forventes at lyse Skulpturlunden op. Dørene er åbne fra kl. 19.00, og selve arrangementet går i gang kl. 20.00.

Helle Bovbjerg er medstifter af det kunstnerdrevne udstillingssted Driftskontoret på Bruunshåb gl. Papfabrik. Hun har modtaget legater fra bl.a Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond. Projektet på Hvolris er støttet af Friluftsrådet, Fonden for Sparekassen i Skals og Kulturelt Samråd i Viborg Kommune.