Årligt bliver ca. 4700 personer ramt af hjertestop uden for hospital. Hvis personen med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden 3-5 minutter efter hjertestoppet, kan overlevelsen være op til 50-70 %. Ved Hjerteforeningens Landsuddeling går de indsamlede penge til at sætte døgntilgængelige hjertestartere op i Danmark. Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen Free

Danskerne har langt til hjælpen: Gå dig til en hjertestarter

24. april afholder Hjerteforeningen den årlige Landsuddeling, hvor man kan gå sig til en gratis hjertestarter ved at samle ind for Hjerteforeningen

HJERTE Tid er altafgørende, når det kommer til hjertestop. Derfor er det også vigtigt, at der hurtigt hentes en hjertestarter, hvis uheldet er ude.

Desværre ved 38 procent af danskerne ikke, hvor den nærmeste hjertestarter er, viser en ny repræsentativ måling foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen.

- Det er meget ærgerligt og bekymrer mig, at så stor en andel af danskerne ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. Sandsynligheden for at overleve kan være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Samtidig viser målingen, at det kun er 31 procent af de danskere, som faktisk ved hvor hjertestarteren er, derhar under to minutter hen til en hjertestarter. Dermed er det under en tredjedel af dem, der ved hvor hjertestarteren er, som med sikkerhed ville kunne nå hen efter hjertestarteren og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.

- Det understreger virkelig, at der fortsat er en stor opgave med at få sat flere døgntilgængelige hjertestartere op, fastslår Anne Kaltoft.

D. 24. april har danskerne mulighed for at gøre en forskel, når Hjerteforeningen afholder sin årlige Landsuddeling. Her har man mulighed for at gå sig til en hjertestarter, hvis man samler ind for Hjerteforeningen. I år forventes det, at der bliver samlet ind på cirka 2000 ruter over hele landet.

- Der er ingen tvivl om, at hjertestartere gør en kæmpemæssig forskel. Derfor opfordrer jeg alle til at gå med den 24. april, når vi samler ind til at kunne sætte endnu flere døgntilgængelige hjertestartere op over hele landet, siger Anne Kaltoft.

Sidste år blev der samlet over 3 mio. kr. ind til hjertestartere, som efterfølgende blev sat op over hele landet, og således er der nu i alt via den årlige Landsuddeling sat over 600 døgntilgængelige hjertestartere op rundt om i Danmark.

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan overgå det ellers flotte resultat fra sidste år, så vi kan få endnu flere hjertestartere ud i samfundet. Vi kan se på tallene, at det er helt nødvendigt, slutter Anne Kaltoft.

Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen. Foto: Kristian Brasen/Hjerteforeningen