Næstformand i Midtjyllands Lufthavn, Dorte West og direktør i DAT, Jesper Rungholm, var i Midtjyllands Lufthavn mandag morgen for at sende de første rejsende af sted. Foto: Morten Hallstrøm

Første Karup-fly med plads til flere

Mandag morgen fløj første DAT-fly fra Midtjyllands Lufthavn til København med 30 passagerer

KARUP Mænd i skjorter var som forventet i overtal, da første fly med en lille forsinkelse lettede mod København mandag fra Midtjyllands Lufthavn.

30 passagerer var der i flyselskabet DATs ATR-42 fly med plads til 46 passagerer.

Kaptajn Thomas Dupont og hans besætning bød velkommen med gratis rundstykker, kagemand og kaffe.

Inden da samledes passagerne i afgangshallen og blandt dem en god kending, nemlig 63-årige Finn Morsing, der har sin egen kommunikations-virksomhed med 15 ansatte i det centrale København. Han har foreløbig booket 300 billetter.

- Sidste efterår flyttede jeg fra Sjælland til Hodsager, hvor jeg havde købt hus. Jeg plejer at flyve tre-fire gange om ugen frem og tilbage, men det sluttede brat i december, da ruten og lufthavnen stoppede midlertidigt.

- Siden har jeg så taget en overnatning i København og kørt tilbage til Jylland dagen efter.

- Jeg er så gammel, at jeg ikke skal hente børn, så jeg har ikke det problem. Men jeg overvejede faktisk at sælge mit hus i Hodsager og flytte tilbage til Sjælland, siger Finn Morsing.

For ham er prisen på billetten ikke altafgørende. Det skal bare fungere. Og lige nu er han lykkelig for, at der flyves.

Millioner fra minister

I afgangshallen denne morgen var også næstformand i Midtjyllands Lufthavn, Hernings borgmester Dorte West (V) og direktør for DAT, Jesper Rungholm. Dorte West er glad for at lufthavnen er i gang igen. Det samme er erhvervslivet. Mange har givet udtryk for, at den var savnet.

Genstarten var imidlertid ikke lykkedes, hvis støtten fra Christiansborg på 4,2 millioner kroner om året de næste to år ikke var kommet.

- Men det forpligter også. Jeg vil gerne appellere til, at dem, der har udtrykt, at der er behov for en lufthavn, så også køber billetter, så vi kan få en lufthavn med en rentabel indenrigsrute, siger Dorte West.

Tilfreds med 30

Jesper Rungholm var godt tilfreds med 30 billetter på første afgang. Målet er netop 30 passagerer per afgang i gennemsnit.

- Det er relativt positivt, at der er 30 med her på morgenafgangen, der dog gerne skal være udsolgt hver dag. Folk rejser jo ofte til København om morgenen og tager hjem om aftenen, siger Jesper Rungholm.

- Nu skal vi lige i gang, og vi skal gøre opmærksom på, at vi er i gang. Den slags skal altid løbes i gang, siger Jesper Rungholm.

I lufthavnen denne morgen var også Jørgen Bjørn og Elin Kronborg. De skulle ikke til København. Elins søn er lufthavnens nye chef, Jakob Kronborg.

- Vi er her, fordi vi er spændte på at se, hvordan det går med første afgang. Det er en stor dag for alle, smiler Elin Kronborg.

22 år i lufthavnen

Det er det også for Bettina Laier, der er stationskoordinator og blandt andet står for boarding og booking. Hun har været i lufthavnen i 22 år og er således en af de 18, der blev genansat for nylig.

- Det er glædens dag. Vi har gået siden december og ikke vidst om vi var købt eller solgt. Og nu er mange af os blevet genansat, smiler hun.

Den første passager i lufthavnen denne morgen var Kenneth Blindbæk fra Ikast, der skulle på virksomhedsbesøg i Reykjavik i Island. Han skulle nå et fly i København.

- Det vil tage meget længere tid at skulle tage bilen til København, og der er længere til lufthavnen i Billund, så for mig er det godt, at Midtjyllands Lufthavn er i gang igen, siger han.

Finn Morsing er i København tre-fire gange om ugen for at passe sin virksomhed. Han kan ikke undvære en lufthavn i Karup. Foto: Morten Hallstrøm
Besætningen mod København på afgang DX 73 og en stor del af dagen: Jane Laporte, Anders Leth Lee og Thomas Dupont.
Preben Gammeljord, der er kontorchef hos Skattestyrelsen, er af og til i København til møder. Han sparer fire timer ved at tage flyveren frem for bil. Han tager afsted om morgenen og kommer hjem om aftenen.
Elin Kronborg og Jørgen Bjørn var spændte på at se, hvordan det gik med første afgang. De skulle dog ikke med flyet.
Jakob Kronborg er kommende lufthavnschef i Midtjyllands Lufthavn.
Den faste flyver i Karup er en ATR-42 med plads til 46 passagerer.
Der var travlhed i security.