Peter Skovmos står for foredraget om kartoffeltyskerne på Alheden.

Stribe af kultur-events på vej i forsamlingshuset i Karup

Den 10. marts er der foredrag om Kartoffeltyskernes skæbne på Alheden

KULTUR Ombygningen af Karup Kultur- og Forsamlingshus nærmer sig afslutningen, og nu er det tid til, at der bliver skruet op for aktivitetsniveauet på kulturområdet.

Med Støtteforeningen som arrangør bliver det fremover lettere at få en god oplevelse hvad enten man er til musik, sang, møder eller foredrag. Kun fantasien får lov til at sætte grænser.

Skæbnen

Allerede torsdag den 10. marts kl 19 er der foredrag om Kartoffeltyskernes skæbne på Alheden. Det er et farverigt stykke Danmarkshistorie, der slet ikke udvikler sig som forudset. Tyskerne kender ikke det land og den egn de havner i, og staten kender ikke kolonisternes evner og karaktertræk. Skæbnen bliver grum for både stat og kolonister, og efter få år er kun 59 af 265 familier tilbage.

Fortællingen er en historisk rejse i perioden 1750 – 1970, hvor vi ser på den gensidige påvirkning, og de spor Kartoffeltyskerne afsætter ikke bare på Alheden, men i hele det danske samfund.

Peter Skovmos står for foredraget, og han medbringer mere end 50 billedplancher, som man i eget tempo kan studere i kaffepausen eller efter foredraget. Da han for 3 år siden var her med et foredrag om tyskernes opbygning af flyvepladsen ved Karup 1940 – 45 og de efterfølgende flygtningelejre 1945 – 49 var der næsten 100 gæster, så den lokale historie har stor interesse.

Der er tilmelding- og billetter hos »Skoen« eller indbetaling af 120 kr på MobilePay 854035, og kaffe og kager er med i entreen. Som gæst denne aften støtter du også Julemærkehjemmene, da Peter donerer hele sit honorar til deres arbejde med at hjælpe ensomme og mobbede børn tilbage til et godt børneliv.