Forår og sommer er nemlig – ifølge Gartnernes Forsikring – højsæson for skader i haven. Især hvis du er mand, er der særlig god grund til at huske på det næste gang, du skal i haven. Læs hvorfor og få gode råd til, hvordan du undgår ulykker i haven.

Pas på forårshavens fælder

Vinteren er ovre, solen titter frem, og havearbejdet kalder! Nogle elsker det, andre hader det. Uanset, hvad du føler, skal du passe på, når du energisk griber fat i haveredskaberne og frygtløst kravler op ad stigen. F

HAVE Kun en tåbe frygter ikke haven!

Alligevel kommer over 8.000 danskere til skade hvert år , når de skifter fjernbetjeningen ud med hækkeklipperen og bytter den bekvemmelige sofa ud med den stejle stige i haven. Hækkeklipper og stiger er nemlig nogle af de haveredskaber, danskerne kommer mest til skade med, når de returnerer til haven efter en længere vinterpause.

Søndag er den dag på ugen, hvor der sker flest ulykker, og hvis du er mand, er der større risiko for, at du ender på hospitalet efter en tur i haven. Det viser statistikker fra Odense Universitets Hospital fra 2010 til 2022. Måske meget godt at have i baghovedet, inden du kaster dig ud i årets første besøg i haven.

- Mange af os glæder os til at komme ud i haven efter en lang vinter indenfor. Vores iver efter at fjerne grene, trimme træer, klippe buske og ordne blomsterbedet kan dog lynhurtigt føre til skader, hvis du ikke passer lidt på. Ryggen kan nemt blive overbelastet, hvis du går lidt for hårdt til den, eller du kan komme galt afsted, hvis du falder ned af stigen. Det er ulykker, som danskerne hvert år bliver offer for. Derfor er vores råd, at du skal tage den lidt med ro i starten og tænke dig ekstra godt om, når du i disse uger rykker ud i haven, så haven ikke bliver en fælde for ulykker, men et sted, hvor du kan koble af og hygge med familien, lyder det fra Gitte Skipper, Kundeservicechef i Gartnernes Forsikring.

De farligste ting i haven

Det er ikke kun stiger og hækkeklippere, som udgør en trussel i haven. Ifølge statistikkerne ender danskerne også på hospitalet på grund af konfrontationer med grene, sten, fliser og torne – mens haveredskaber som plæneklippere, sakse og knive også er en trussel mod helbredet.

Skulle du være så uheldig, at du falder ned fra stigen og brækker benet, bliver nedlagt af en rive eller fældet af en hækkeklipper, kan din ulykkesforsikring hjælpe dig. En ulykkesforsikring kan f.eks. dække regningen til fysioterapi eller kiropraktor.

”Din ulykkesforsikring giver dig mulighed for at få erstatning, hvis du er ude for en ulykke i haven, som giver dig varige dig mén. I nogle tilfælde kan der også være mulighed for at få en erstatning her og nu, hvis du f.eks. brækker benet. Men du skal huske at anmelde skaden til dit forsikringsselskab med det samme, så de kan vurdere, om der er tale om en ’ulykke’ i forsikringsmæssig forstand. Jo før du anmelder ulykken til dit forsikringsselskab, jo bedre kan de sikre, at du får erstatning, hvis du er berettiget til det,” forklarer Gitte Skipper, Kundeservicechef i Gartnernes Forsikring.