JB Recycling med Jesper Pedersen og Benny Arlund (billedet) i spidsen neddeler ting til de oprindelige bestanddele, hvorefter de bruges i ny produktion af nye produkter. Foto: Morten Hallstrøm

Affald får nyt liv på Karupvej

JB Recycling har fået godt gang i genbrugs-virksomheden siden man for to siden overtog resterne efter den tidligere flaskecentral på Karupvej i Fårbæk

KARUP Genbrugsvirksomheden JB Recycling, som makkerparret Jesper Pedersen og Benny Arlund etablerede for to år siden i den tidligere flaskecentral på Karupvej i Fårbæk, er kommet godt fra land.

Det seneste regnskab viser en omsætning på 4,2 millioner kroner og et overskud på 600.000 kroner, hvilket er det største hidtil, og fremgangen fortsætter med endnu større styrke i år.

Ejerne glæder sig over tallene set i lyset af en svær branche med strenge krav og store udgifter til miljø og kontrol.

Genbrugsvirksomheden med otte medarbejdere i alt tager sig af både store og små opgaver, hvor man giver nyt liv til forskellige ting i blandt andet skrotbiler, jern og stålskrot. Men også andet. Virksomheden neddeler ting til de oprindelige bestanddele, så det kan bruges i ny produktion af nye produkter. Det er godt for miljøet.

- For eksempel har vi overtaget kabler fra elektrikere. I gamle dage, brændte man kablerne af, men det er jo ikke hensigtsmæssigt og i øvrigt noget svineri. Vi har et anlæg, der kan raspe det op, hvorefter det bliver sorteret i ren kobber og plastik, som genbruges. Plastikken bruges blandt andet i borde- og bænkesæt, forklarer Benny Arlund.

Virksomheden, der er miljøgodkendt til de nye standarder og i år er blevet godkendt autoophugger med ISO-certificering, tilbyder blandt andet at hente folks skrot og omdanne det til innovativt genbrug.

Men der er også store specialopgaver for virksomheder.

- For øjeblikket er vi i gang med at pille en fabrik ned hos Cheminova i Thyborøn, og i sommerferien afmonterede vi et sandrenseanlæg hos Valdemar Birns Jernstøberi i Holstebro, fortæller Benny Arlund.

Selv om JB Recycling er Herning Kommunes største genbrugsvirksomhed, så hører den til de mindre af slagsen på landsplan. Derfor forsøger virksomheden også at være en virksomhed, der tjener penge på nogen af de ting, som de store ikke tager sig af. De fleste af produkterne bliver derfor solgt videre til danske virksomheder.

Benny er oprindelig uddannet værktøjsmager og har været vidt omkring lige fra arbejde i en anden del af branchen til opsætning af maskiner til produktion af vindmølle-komponenter i en ny Vestas-virksomhed i Asien.

I 2016 gik flaskecentralen i Fårbæk konkurs blandt andet på grund af bryggeriernes manglende brug af genbrugsflasker. Benny samt Jesper, der også havde erfaring fra skrotbranchen, blev interesseret og overtog flaskecentralen med alt, hvad det indebar. Også de op til 40.000 tons affald, der lå på grunden.

- Vi er blevet godt modtaget og har fået mange positive tilkendegivelser fra folk, siger han.

Virksomheden har en plan om at få ryddet grunden for gammelt affald. Det vil være væk næste sommer. Firmaet har afsat glasset, der udgør den største del, til et firma, der til gengæld giver 20.000 tons jord i bytte. Det skal bruges til en støjvold på det fire hektar store virksomhedsareal.

Benny og Jesper glæder sig over, at være med til at gøre noget godt for miljøet til glæde for de kommende generationer. Men det er ikke altid så let at genbruge som det lyder.

- Det er politisk besluttet at så meget som muligt skal genbruges, men det er ikke altid realistisk at gennemføre det. For eksempel består en mælkekarton ikke bare af pap, men også af lim, plastik og andet. Man kan ikke genbruge sådan noget. Det er nødt til at blive brændt af på et affaldsforbrændingsanlæg, forklarer han.

JB Recycling går ikke ud og låner penge. Man bruger de penge, man har. Overskuddet bliver reinvesteret,

Virksomheden har således investeret i et brugt sorteringsanlæg, der vil gøre det muligt at sortere mere og give et bedre flow i virksomheden.