Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.729 indbrud i private hjem. Det er 13 pct. flere end i samme periode sidste år, hvor store dele af samfundet var lukket ned. Foråret og det gode vejr, der nu har ramt Danmark, får mange husejere til at rykke udendørs. Bo trygt opfordrer til, at man bruger turen til byggemarkedet og havecenteret til også at give sit hjem et ekstra tjek i forhold til at forebygge indbrud.

Mindre stigning i antallet af indbrud

Lidt flere indbrud i Viborg Kommune i første kvartal 2022 i forhold til samme periode sidste år

112 Det er blevet forår i Danmark, og med lyset, de varmere temperaturer og første blomster er årets første indbrudstal fra Danmarks Statistik nu også kommet. De viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.729 indbrud mod 3.294 indbrud sidste år – En stigning på 13 pct. Stigningen vurderes at hænge sammen med genåbningen af samfundet, der betyder, at mange ikke længere arbejder hjemmefra i samme grad som sidste år.

De lokale tal fra Viborg Kommune viser, at der var 38 indbrud i første kvartal 2022. Det er et fald på tre i forhold til samme periode sidste år. Thisted og Herning har flere indbrud, og Viborg Kommune deler tredjepladsen med Ringkøbing Skjern i Midt- og vestjyllands Politikreds.

I 2021 var store dele af samfundet lukket ned i første kvartal, og det er dokumenteret, at det havde en positiv effekt på antallet af indbrud. Den effekt er aftaget i første kvartal i 2022, hvor samfundet ikke i samme grad har været påvirket af coronarestriktioner.

- Antallet af indbrud vokser desværre igen efter det store fald, vi så under corona. Derfor er der i høj grad brug for, at vi alle gør en øget indsats for at forebygge indbrud. Det er også vigtigt, at grundejerforeninger og indbrudsplagede kommuner sætter indbrudsforebyggelse på dagsordenen, og i Bo trygt oplever vi heldigvis en stigende interesse fra flere sider for at forebygge indbrud, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Nu, hvor foråret er kommet til Danmark, og husejere går i haven, anbefaler Bo trygt, at vi hver især tænker lidt lavpraktisk indbrudsforebyggelse ind:

- Forårsvejret får mange af os til at gå i haven, på planteskolen og i byggemarkedet, og hvis man alligevel skal en tur i byggemarkedet, så overvej at få sat et par ekstra vindueslåse på de mest udsatte vinduer og en ekstra lås på de mest udsatte døre. De fleste byggemarkeder har et godt udvalg af sikringsprodukter og kan også rådgive omkring det – og det er faktisk billigere og mere simpelt, end de fleste tror, siger Mette Margrethe Elf, projektchef i den filantropiske forening Realdania.