Ulrik Wilbek kunne lidt i klokken et natten til onsdag meddele, at han også i de næste fire år er borgmester i Viborg. Foto: Ritzau Scanpix

Valgets store vinder

Ulrik Wilbek er Viborgs borgmester i de næste fire år. Han får opbakning fra S og K.

KARUP Lidt i klokken 01.00 natten til onsdag blev det officielt. Ulrik Wilbek fortsætter som borgmester i Viborg Kommune. Det tog mindre end en time for de tre store partier i det nye byråd, Venstre, De Konservative og Socialdemokratiet, at blive enige om at pege på Wilbek, og da den nyudnævnte borgmester lidt før et nblev spurgt, hvorfor det blev ham, de andre pegede på, svarede han tørt:

- Jeg tror det var fordi, jeg fik flest stemmer.

Venstre endte som valgets store vinder med en fremgang på to mandater, og derfor var det Wilbek, der kunne meddele de forsamlede pressefolk, politikere og andre interesserede på Viborg Rådhus, at han er ny borgmester, og at Mads Panny, Socialdemokratiet, der er byrådets næststørste parti med otte mandater, bliver ny viceborgmester. Han afløser partikammeraten Per Møller Jensen, der ikke stillede op til byrådsvalget denne gang.

Først i løbet af onsdag bliver det offentliggjort, hvilken rolle den tredje borgmesterkandidat, De Konservatives Torsten Jensen, får i det nye byråd.

- Formandsposterne i udvalgene er fordelt, men vi offentliggør dem ikke endnu. I morgen inviterer vi de øvrige partier ind til at være med i aftalen, og først i sammenhæng med det sætter vi folk ind i de forskellige udvalg og præsenterer en endelig konstituering, sagde Ulrik Wilbek i forbindelse med offentliggørelsen.

Fire partier fik ét mandat hver i byrådet, Nye Borgerlige, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Torsten Nielsen havde formentlig gerne set sig selv i borgmesterstolen, men han erkendte, at valgresultatet var helt tydeligt.

- Ulrik er langt foran os andre. Vi er gået til valg med et mål om at samarbejde. Jeg har prøvet at sidde i et byråd, der ikke kunne det, og det er ikke til gavn for Viborg. Valgresultatet taler for sig selv, derfor peger vi på Ulrik Wilbek som borgmester, sagde Torsten Nielsen.

Mads Panny kunne slikke sine socialdemokratiske sår med en viceborgmesterpost efter at hans parti gik tilbage med ét mandat. Socialdemokratiet har otte pladser i det nye byråd.

- Det er en god konstituering, vi er blevet enige om, og jeg er sikker på, at vi får et godt samarbejde, sagde han og blev spurgt, om han undervejs havde afsøgt muligheder for selv at blive borgmester.

- Selvfølgelig har vi talt med mange, men som landet ligger nu ser vi ind i et godt samarbejde i det nye byråd. Jeg er sikker på, at vi kan få en god politisk aftale på plads, sagde Mads Panny.