Den 64-årige bagermester Lars Trier har næste år 40 års forretningsjubilæum. Inden da, nemlig i næste måned, tillader han sig at give sig en enkelt fridag. Fra den 4. september holder forretningen i Frederiks lukket hver mandag. Foto: Morten Hallstrøm

Bageren arbejder på livet løs - nu får han en fridag

Byens Kagemand i Frederiks vil fra september holde lukket om mandagen

FREDERIKS - Jeg har hørt, at man kan gå på seniorpension. Men der er ikke rigtig nogen ordning for selvstændige. Derfor er vi selv nødt til at gøre et eller andet.

Det siger den 64-årige bagermester Lars Trier fra Byens Kagemand i Frederiks.

Sammen med sin hustru Iben, der tager sig af kontorarbejde og løn i bageriet og tilhørende forretning, har Lars Trier taget en stor beslutning.

Forretningen og bageriet holder lukket om mandagen fra den 4. september.

- Vi kan godt tænke os at gå lidt ned i tid. Arbejdsugen er på mindst 80 timer, og jeg synes ikke rigtig, jeg kan blive ved med at holde til det. Det kan Iben heller ikke. Så vi tager en dag om ugen, hvor vi trækker stikket, siger Lars Trier.

Han tror, folk vil tage godt i mod det. De fleste har i dag en eller to fridage om ugen.

Næste år kan han fejre 40 års jubilæum med butikken i Frederiks, og han kan heller ikke rigtig selv forstå, hvordan han har kunnet holde til at arbejde så mange timer.

- Jeg har med årene fundet ud af, at det er vigtigt at få sin søvn. Og jeg prøver at få syv timer om eftermiddagen og om aftenen, inden jeg skal på arbejde, siger han.

Lars Trier er oprindelig fra Ans. Iben er fra Kjellerup.

Lars arbejdede som bager i Aarhus, da han ville føre drømmen om eget bageri ud i verden.

Han havde blandt andet kig på bageriet i Thorning, men så dukkede bageriet i Frederiks op. Der var gode udvidelsesmuligheder, så med en opsparing og en bil i baghånden, gik han i banken.

Sådan blev det.

Bageriet i Frederiks har overlevet, mens antallet af bagerier er styrtdykket på landsplan.

- Da jeg startede var der 1500 bagerier. Nu er der kun 450 tilbage.

- Vi har en god forretning. Byen er god til at bakke op, og vi har et stort opland, siger han.

Lars Trier fortæller, at ihærdighed og satsning på kvalitet er mulige forklaringer på, at det går så godt.

Han har siden Aarhus-tiden især været glad for at lave kager, og derfor passer navnet Byens Kagemand ganske godt til forretningen.

Der er omkring 30 ansatte, og flere af dem er blandt andet fleksjobbere og flygtninge.

For nylig blev Lars Trier nomineret til en pris for at give mennesker med særlige udfordringer en plads på arbejdsmarkedet.

- Min far døde ret tidligt, men jeg har altid haft en stærk familie, og da jeg var i lære i Hammel og boede alene havde jeg en farbror, der tog sig lidt af mig. Så måske har det præget mig, siger Lars Trier.

Han har et stort hjerte for dem, der ikke har det så nemt. Også udlændinge.

- De får tit dårlig omtale, men de er de mest inspirerende mennesker. Jeg har ikke selv haft så meget tid til at rejse, men så hører jeg om verden fra dem. Jeg prøver at sætte mig ind i deres situation, siger Lars Trier.

Han og Iben vil gerne sælge forretningen, men han erkender også, at det måske ikke er så nemt at sælge en bagerforretning i dag, selv om forretningen i Frederiks går godt.

- De unge i dag vil også gerne have en ugentlig fridag eller to, og når vi nu går ned i tid, så vil vi forsøge at vise, at det kan lade sig gøre, siger Lars Trier.

Han fortæller at forretningen er stor nok til, at der kan være flere om at eje forrentningen og bageriet.

Lars Trier tager gerne godt og vel to år mere på arbejdsmarkedet. Eller mindre. Han vil gerne have 40 års-jubilæet med. Det er den 1. juni næste år, og det vil blive fejret.

Foto: Morten Hallstrøm
Foto: Morten Hallstrøm
Foto: Morten Hallstrøm