De danske landmænd har fået en god start på forårsarbejdet på grund af en meget tør marts. Det kan i sidste ende give et større udbytte.

Tidlig såning er godt for høsten

Den tørre marts betyder, at forårsarbejdet i markerne er tidligt i gang. Men det er ikke alt, der er godt for landmændene lige nu

LANDBRUG Landmændene har generelt fået en god start på forårsarbejdet i marken.

Det fortæller afdelingsleder Bent H. Hedegaard fra rådgivningsfirmaet Velas i Viborg.

- Den tørre marts betyder, at landmændene er kommet tidligt i gang med pløjning og såning til hestebønner, vårbyg og havre, siger Bent H. Hedegaard.

Han regner med, at landmændene er gået i gang cirka tre uger før de plejer. Det er en god start.

- Hvis der først bliver sået i midt april, så koster det udbytte. Men med det her er bliver vækstsæsonen længere, og det giver potentiale til et større udbytte.

Bent H. Hedegaard efterlyser nu varme.

- I efteråret blev der sået vinterhvede og raps, og det er de grønne marker, vi kan se nu. Disse marker vil gerne have lidt varme. Det kolde og tørre vejr opløser ikke gødning, og der er risiko for mangan-mangel, fortæller Bent H. Hedegaard.

Og man krydser i den grad fingre for en god høst, og at krigen i Ukraine meget snart får en ende, så forholdene normaliserer sig. Rusland og Ukraine er store korn-eksportører, og det påvirker priserne på verdensplan.

- De danske planteavlere har gavn af høje priser, mens husdyrproducenterne rammes hårdt, da de mangler korn til nogenlunde priser til at forsyne dyrene, siger han.

Hvad værre er, at gødningspriserne lige nu er på himmelflugt. Normalprisen er 200 kroner for 100 kilo. Inden Ruslands invasion af Ukraine var prisen steget til 350-400 kroner, og lige nu ligger den på 750 kroner.

- Gødning er vanvittig dyr. Jeg har aldrig oplevet noget i nærheden af den pris, der er lige nu. Prisen er gået helt amok, siger han.

For en landmand kan det betyde mange penge, eftersom der sagtens kan bruges 500-600 kilo gødning på en mark.