Nordea Fonden giver 20 millioner kroner til Hærvejs-projekt.

Millioner til Hærvejen og nyt velkomstcenter

Med støtte fra Nordea-fonden på over 20 millioner kroner kan Viborg Kommune nu begynde detailplanlægningen af blandt andet et nyt velkomstcenter

HÆRVEJEN Hærvejen er Danmarks længste og vigtigste vandre- og cykelrute, og nu får brugerne snart endnu en oplevelse at glæde sig til på turen. Med støtte fra Nordea-fonden etablerer Viborg Kommune nemlig et helt nyt velkomstcenter i centrum af Viborg.

Og borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek, glæder sig over støtten på mere end 20 millioner kroner.

- Viborg har en vigtig plads i historien. Det skyldes også Hærvejen, hvor Viborg altid har været en vigtig destination. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi med støtten fra Nordea-fonden nu kan begynde arbejdet med at omdanne Viborgs flotte gamle rådhus til et moderne velkomstcenter, hvor vandrere og cyklister på Hærvejen, og alle andre, kan hvile benene og få viden om både Hærvejen og Viborgs spændende historie, siger Ulrik Wilbek.

Omkring 14 millioner kroner af støtten fra Nordea-fonden går til etableringen af velkomstcentret i Viborg midtby, mens de resterende midler blandt andet skal bruges til forbedring af herbergerne ved Hald Hovedgård og i Sct. Mogens Gade i Viborg, etablering af cykel og vandresløjfer og etablering af formidlings- og servicepavillon i Lysgård ved E Bindstouw.

- Nordea-fonden ser et stort potentiale i det kommende velkomstcenter, som bliver et højdepunkt at besøge for de mange brugere af Hærvejens vandre- og cykelruter. Velkomstcentrets beliggenhed i Viborg gør det til et oplagt sted at starte eller slutte en tur på Hærvejen, som vi håber bringer mange gode oplevelser i det fri,« fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

Nordea-fonden støtter udviklingen af hele Hærvejen gennem projekter i de 15 medlemskommuner i foreningen ’Udvikling Hærvejen’. Ambitionsniveauet for projektet i Viborg Kommune sætter barren højt og bidrager betragteligt til målsætningen om Hærvejen som ikonisk vandre- og cykelrute.

De nye initiativer skal ses som et led i de generelle planer for Hærvejen i Viborg Kommune og vil resultere i en endnu større hærvejsoplevelse.

I september 2022 markerede Viborg Kommune, sammen A.P. Møllerfonden, åbningen af de Fem Halder, hvor der er investeret over 50 millioner i området ved Hald Sø og stedets borghistorie. I de kommende år åbner et helt nyt Museum i Viborg i den gamle Vestre Landsret ligesom det centrale område omkring Domkirken og Skovgaard Museet bliver opgraderet og moderniseret.

Derfor håber Ulrik Wilbek også, at Viborg fortsætter den meget positive udvikling i antallet af turister, som kommunen har oplevet de seneste år.

- Jeg glæder mig over, at vi har set en stor stigning i antallet af mennesker, der går og cykler på Hærvejen og besøger de attraktioner, som vi har i Viborg Kommune. Men det er vigtigt, at vi gør oplevelsen endnu bedre ved at tilbyde flere og bedre overnatningsmuligheder for hærvejsgæster og ved at udvikle Hærvejen både ude i naturen og inde i byerne. Derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at de nye tiltag vil medvirke til, at endnu flere mennesker vælger at gå og cykle på Hærvejen i de kommende år, siger Ulrik Wilbek.