Viborg Kommune har modtaget ansøgninger fra fem gange så mange borgere som de 325, man skal bruge som lægdommere til at hjælpe med at afgøre straffesager i en kommende fireårig periode. Arkivfoto: Ulf Wittrock

Mange vil være lægdommer

Flere end 1700 borgere i Viborg Kommune vil gerne være med til at afgøre straffesager

JUSTITS I Viborg Kommune er de igen blevet overrasket over, hvor stor interessen er for at blive lægdommer.

De 1736 borgere, der i den seneste ansøgningsrunde har stillet sig til rådighed til tillidshvervet som lægdommer, er næsten en fordobling af ansøgerfeltet for fire år siden, hvor der i forvejen skete en fordobling af det forrige ansøgerfelt.

Det er også fem gange så mange, som man skal bruge, og dermed er der rigeligt at tage af til den såkaldte grundliste på 325 almindelige borgere, som Vestre Landsret i løbet af den kommende tid vil finde lægdommere til byret og landsret fra.

I løbet af marts vil alle ansøgere således få at vide, om de er udvalgt til grundlisten eller må vente til næste ansøgningsrunde i 2027.

Lægdommerne skal være med til at afgøre straffesager i byretten i Viborg og Vestre Landsret i årene 2024-2027.

Medlemmerne af Viborg Kommunes grundlisteudvalg er taknemmelige for det overvældede antal ansøgninger, som ifølge formand Knud Gaarn-Larsen tyder på en generelt stor ansvarsfølelse for retsvæsenet som en af demokratiets grundpiller.

Viborg Retskreds består ud over Viborg Kommune også af Skive og Silkeborg Kommuner, hvor de er i gang med at udarbejde deres egne grundlister.

Tommelfingerreglen er, at man skal bruge én lægdommer per 300 indbyggere i kommunen.