Bagermester Lars Trier synes, trods store prisstigninger, ikke, at hans forretning er truet på livet, som det ser ud nu.- Jeg har drevet bagerforretning i 38 år, og jeg synes, det har været forskellige udfordringer i alle årene, siger han. Foto: Morten Marboe

Bagerens udgifter brager i vejret: Kunderne må betale mere

Bagermester Lars Trier i Frederiks oplever prisstigninger på 25.000 kroner om måneden på olie og el. Herudover er der prisstigninger på råvarerne

FREDERIKS Bagermester Lars Trier fra Byens Kagemand i Frederiks oplever for øjeblikket priserne gå én vej, og det er opad.

Det handler både om energipriser og priser på råvarerne til brød og kager.

- Vi har øgede omkostninger som alle andre. For mit vedkommende er det specielt el, der koster ekstra, samt olien, der bruges til ovnene, siger han.

Han har regnet ud, at det koster ham 25.000 kroner per måned. For el er der tale om en stigning på 70 procent og 40 procent på olie. Til gengæld har han sparet en del ved at investere i to elbiler til vareudbringning som erstatning for dieselbilerne.

Krigen i Ukraine har dog været med til at sende råvare-priserne på himmelflugt. Det er i sær mel og korn, der er steget på grund af lavere udbud og stigende efterspørgsel. Ukraine og Rusland er således store eksportører af korn.

Lars Trier vurderer, at prisen på mel er steget med langt over 50 procent, og mange andre råvarer, heriblandt fløde, er også steget gevaldigt.

Lars Trier er nødsaget til at sætte priserne op på brød og andet i butikken. Det sker for anden gang indenfor et år. Et brød, der inden årsskiftet kostede 30 kroner, koster nu 32 kroner, og forventes at koste 34 kroner, når marts går på hæld.

- Den eneste mulighed er at sætte priserne op medmindre jeg vil lukke, siger han.

Der er dog tale om relativt små prisstigninger på nogle få kroner for et brød.

Trods de højere priser, så er det ikke det, der bekymrer ham mest lige nu.

- Det kan godt være vi lider lidt nu. Men der er altså mennesker, der har det meget værre. Lige nu lider ukrainerne, og det berører mig dybt, siger Lars Trier.

Han har blandt andre en ukrainer ansat i bageriet, og der bliver talt om Ukraine hver dag.

- Og når jeg snakker med kunderne i butikken, så møder jeg stor forståelse. Det kan godt være, at folk må betale to kroner ekstra for et brød, men det er en lille pris vi betaler i forhold til det ukrainerne oplever lige nu, siger han.

Bagermesteren forventer, at uroen på markedet vil fortsætte med at lave rav i den.

- Det kan være, at der er varer, vi ikke kan skaffe, eksempelvis solsikkekerner. Måske stiger priserne så meget, at vi må tilsætte andre kerner eller sætte mængden ned, forklarer han.

Markedsøkonom ved Agrocom, Palle Jakobsen, siger til Tv Midt-Vest, at prisstigningerne ser ud til at fortsætte med 20 og 30 procent. Alene i februar steg brød med 7,5 procent, mens mel og gryn steg med 4,5 procent.

- Hvis fødevarepriserne stiger, så vil forbrugerne spekulere på, om det kan gøres billigere. Det kan for eksempel være at købe gær og mel og så selv bage brødet, siger Palle Jakobsen til Tv Midt-Vest.