Karup Kartoffelmelfabrik vil anlægge solceller på 130 hektar ved fabrikken, der ejer største­delen af jorden. For en god ordens skyld, så har billedet ikke noget med projektet i Karup at gøre. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Fabrik i Karup vil have solcelle-anlæg

Karup Kartoffelmelfabrik vil i samarbejde med Eurowind anlægge solceller på 130 hektar ved Karup. Der lægges op til, at borgerne også får en bid af kagen

ENERGI Karup Kartoffelmelfabrik vil køre på grøn energi, og nu har virksomheden sammen med energiselskabet Eurowind en ansøgning liggende hos Viborg Kommune, der skal gøre det muligt.

Planen er at anlægge 130 hektar solceller tæt på fabrikken lige nordvest for bygrænsen, der skal gøre det muligt at levere strøm til produktionen af kartoffelmel.

- Vi ser det som en god mulighed for at få bæredygtig energi til vores virksomhed, siger Karup Kartoffelmelfabriks direktør, Martin D. Ravnsbæk.

Solcellerne vil kunne levere strøm nok til 25.000 husstande og mere end, hvad fabrikken kan bruge. Derfor vil der også blive sendt strøm ud i det almindelige elnet.

Kommunen lægger vægt på lokal forankring i forbindelse med den slags projekter, hvilket sandsynligvis kommer til at betyde, at man som borger kan købe andele.

Herudover skal der måske laves en lokal fond med en lokal bestyrelse, der får et beløb til lokal udvikling.

- Det er, hvad der er lagt op til, men intet er besluttet endnu. Men vi vil selvfølgelig gerne i gang så hurtigt som muligt, siger Martin D. Ravnsbæk.

Han fortæller, at der på et tidspunkt skal holdes borgermøde, men lige nu er kommunen i dialog om sagen med Eurowind og kartoffelmelfabrikken om en forretningsmodel. Herefter skal politikerne tage stilling i sagen.

Kommunen gav for nyligt grønt lys til 280 hektar solceller ved Uhrevej lidt sydøst for Karup. Kartoffelmelfabrikken har en mindre ejerandel på Uhrevej.