Kaj Jensen har et større CV end de fleste. Sidste år vendte han tilbage fra Grønland, og nu skal han være førstemand i købmandsbutikken i Skelhøje.

Tøjmanden Kaj fra Kjellerup er tilbage i Midtjylland efter 25 år i Grønland

Kaj Jensen er kommet hjem fra Grønland og er nu førstemand i købmandsbutik

BUTIK - Det er meget nyt, og der er meget, jeg skal lære.

Det fortæller 65-årige Kaj Jensen, der næsten lige er startet som ny førstemand hos den socialøkonomiske virksomhed, Min Købmand i Skelhøje.

Han er nu blevet udlært af manden, som han har overtaget jobbet fra, Poul Claumarch, der har fundet andet arbejde i Viborg.

Det er nu ikke fordi Kaj Jensen er uvant med at stå i butik. Det har han gjort en stor del af sit liv - også i Kjellerup, hvor han stadig er kendt af mange. Her i Kjellerup og omegn har han også boet i en årrække.

Modeinteresseret

Kaj er oprindelig fra Viborg og en dag så den modeinteresserede Kaj, at Laurits Nielsen fra Tøjeksperten »hos Lasse« på Vestergade i Kjellerup søgte én, der ville fylde lærepladsen ud. Kaj kom i lære i 1976, og det viste sig, at han havde flair for det.

Det var en god, sjov og lærerig start for mig, fortæller Kaj Jensen.

Efter han var udlært, fortsatte han i butikken, som forinden var overtaget af sønnen Ole Nielsen. Kaj endte med at blive førstemand med Ole Nielsen som chef.

I 1982 ville han prøve noget andet. Sælger lød spændende, syntes han. Derfor blev han sælger af skrivemaskiner for John Amden på Søndergade.

- Det egnede jeg mig ikke til, erkender Kaj Jensen, der blev arbejdsløs i en periode.

I 1984 fik han job i en tøjforretning i Herning og bagefter kom han til Mr i Silkeborg. Her mistede han lysten til at have med tøjbutikker at gøre, så han blev i stedet postbud i Kjellerup med udgangspunkt fra Torvet.

- Det var et fantastisk job - især om sommeren. Der var tidspunkter, hvor jeg startede klokken syv om morgenen og var færdig ved 10-11-tiden. Samtidig blev jeg tjenestemand, fortæller Kaj, der også har boet i Kjellerup eller omegn i en årrække.

Efter arbejdstid hjalp han tøjmanden Svend Holm på Søndergade. Det var trods alt lidt hårdt med to jobs, men Kaj har altid godt kunnet lide at arbejde, og der skulle også hives nogle penge hjem. Han havde hus, kæreste og børn.

I 1994 blev han spurgt om han ville være bestyrer af Din Tøjmand i Struer. Det sagde han ja til.

Butikken lukkede, men ved siden af fik han til opgave at starte en butik op fra bunden.

Da Kaj var ved postvæsenet, blev han flere gange opfordret af postmesteren til at søge job i en butik i Grønland. Hans kone havde flere butikker i Grønland. Og sådan blev det.

Han fik job som bestyrer af en lille gammeldags blandet landhandel i Maniitsoq i Vestgrønland (Sukkertoppen) - en by med 2600 indbyggere. I butikken blev handlet med alt lige fra tøj og sko til smykker og sengetøj. - Det var en kæmpe omvæltning. Jeg kom derop med en kontrakt på to år, men det blev til 25 år i alt, smiler Kaj og tilføjer:

- Jeg blev hurtigt forelsket i Grønland. Jeg var ude at sejle, kørte snescooter - sneen og kulden var helt anderledes. Det var kanon.

Ikke færdig med Grønland

Kajs kontrakt stoppede i 2004, men han var ikke færdig med Grønland, og han havde fundet en kæreste. Derfor blev han lærer på en skole, selvom han ikke havde uddannelsen. Det varede i to sæsoner. Man ville gerne have ham til at blive, men der var for mange problemer, syntes Kaj Jensen.

I 2006 kom han hjem til Danmark, hvor han blev ansat som helt almindelig ekspedient hos Din Tøjmand i Frederikshavn.

Det varede dog ikke længe, før han blev ansat som chef for habit- og skjorteafdelingen.

På et tidspunkt kom Svend Holm fra Kjellerup og spurgte, om de ikke skulle åbne en butik i Silkeborg sammen.

Den skulle være adskilt fra Kjellerup-butikken, og Kaj skulle være butikschef i Silkeborg.

- Vi åbnede men så kom finanskrisen, og det gik ikke, selvom vi spyttede flere penge i projektet, fortæller Kaj og tilføjer:

- Jeg gik ned i banken og lagde nøglerne på bordet, og sagde, at nu var butikken deres, siger Kaj.

Banken erklærede butikken konkurs, men bankmanden ville gerne have, at Kaj Jensen var med til at lukke butikken.

Det gjorde han så.

Men der var igen bud efter Kaj fra Grønland.

Han blev spurgt, om han ville ansættes hos Oles Varehus i Nuuk. Det sluttede i 2012. Herefter kom han tilbage til Maniitsoq som uddeler, hvor han var i 10 år fra 2012 til 2022.

Efter 25 år sammenlagt i Grønland var Kaj Jensen klar til at tage hjem til Danmark.

I dag bor han i sit lille sommerhus i Hals Hov ved Aalborg.

- Jeg fandt ud af, at der var en stilling her i Skelhøje og søgte den. Jeg kom igennem nåleøjet. Jobbet er på 30 timer.

- Det kan da godt være, at jeg fortsætter til efter at jeg bliver 67 år, hvis jeg bliver glad for det, og jeg kan holde til det, siger han.

Kajs CV fylder mere end de flestes. Da han flyttede til Grønland var det ikke for at flygte fra noget. - Jeg er ikke bange for at tage chancer og prøve noget nyt, selvom jeg selvfølgelig også bruger noget tid på at overveje, inden jeg gør noget. Jeg ville ikke risikere at sidde som 67-årige og sige til mig selv, at det skulle jeg også have gjort.

- Jeg hader egentlig vintre, men at tage til Grønland er det bedste jeg nogensinde har gjort.

Kaj Jensen var også butikschef og medejer af Din Tøjmand i Silkeborg. Men så kom finanskrisen og ødelagde det. Foto: Dorthe Munk Nielsen
Foto: Jakob Stigsen Andersen
Kaj Jensen er ny førstemand i Skelhøje.