Er du også begyndt at suge D-vitamin til dig fra den friske forårssol? Der er god grund til at nyde, at solen endelig er begyndt at varme kinderne, men der er også grund til at huske på, at din hud højst sandsynligt er vinterbleg og derfor ekstra udsat for skadelige stråler fra solen.

Danskerne dropper solcremen i forårsmånederne

En ny undersøgelse viser, at kun 33 procent af danskerne bruger solcreme i maj, til trods for at UV-indekset typisk ligger på samme niveau som i august

SOMMER Er UV-indekset over 3, anbefales det at benytte solbeskyttelse. I Danmark er det typisk fra april til september måned, så allerede nu anbefales det at solcremen kommer i brug. En ny undersøgelse, foretaget af YouGov for Børneulykkesfonden, viser dog, at kun 33 procent af danskerne bruger solcreme i maj. Samme undersøgelse viser, at mellem 60 procent og 73 procent af danskere typisk bruger solcreme fra juni til og med august i Danmark.

Solen kan være lige så kraftig nu, som den kan i august. Vi er ofte gode til at huske solcremen i august og vores hud har tilmed fået lidt kulør gennem sommeren, som gør den mere modstandsdygtig i forhold til solens stråler. Til sammenligning har vores hud på nuværende tidspunkt typisk været gemt væk under tøj indtil nu, så huden er ikke modstandsdygtig i forhold til solens skadelige stråler. For meget sol uden beskyttelse kan både give solskoldninger og øge risikoen for hudkræft, og børn er særligt udsatte for solens skadelige stråler.

- Selvom det kan virke fristende at hoppe direkte ud i forårssolen og unødvendigt med solcremen, vil vi gerne opfordre til at få den i brug. Når huden først bliver rød, er skaden sket, og særligt børn er vigtige at smøre ind, da deres hud stadig er ekstra sart. Børn, der hverken kan kravle eller gå, skal gerne helt undgå at blive eksponeret for solen, lyder det fra Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Børneulykkesfonden og Derma afholder endnu engang solkampagnen SolSikker. Kampagnen kører på niende år i træk og har til formål at oplyse om solbeskyttelse via en gratis læringspakke, der er særligt udviklet til børn i legestuer og børnehaver. Siden 2015 har mere end 300.000 børn deltaget i kampagnen, og i år forventes 45.000 børn yderligere at deltage.

Formålet med SolSikker-kampagnen er at klæde børnene godt på til at omgås solen med omtanke gennem leg. Vigtigheden af solbeskyttelse forklares på en måde, som børnene kan forstå – nemlig gennem aktivitets- og sanglege i børnehøjde. Forventningen er, at hvis børnene lærer at forstå, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, så vil de også være mere motiverede til fx at bruge solcreme.

Det forklarer Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden:

- Der er ingen grund til at gøre solbeskyttelse til en sur pligt, hvis man kan blive SolSikker gennem leg, sang og dans. Og det er lige præcis det, der er hensigten med SolSikker-kampagnen. Kampagnepakken indeholder fx fangelege mellem sol og skygge og sanglege, hvor børnene danser rundt og leger, at de smører sig ind i solcreme.