I Viborg Kommune blev stiftet 137 nye enkeltmands-virksomheder i årets første seks måneder. Det er et fald på 22 procent i forhold til samme periode året før.

Så mange iværksætter-virksomheder fik kommunen

I Viborg Kommune blev stiftet 137 nye enkeltmands-virksomheder i årets første seks måneder. Det er et fald på 22 procent i forhold til samme periode året før

VIBORG I Håndbremsen er blevet trukket i dansk iværksætteri i årets første seks måneder.

Viborg Kommune faldt antallet af nye enkeltmands-virksomheder i første halvår med 22 procent. På landsplan faldt antallet med 16 procent i perioden. Dermed er antallet af nye enkeltmands-virksomheder på det laveste niveau i fem år. Det viser nye tal fra CVR, som Visma Dinero har analyseret.

Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero siger:

- Udviklingen er bekymrende. Det er vigtigt, at der opstår nye virksomheder, som gentænker de gængse arbejdsformer og tankegange, som angriber markeder på nye, innovative måneder, og som sikrer, at erhvervslivet ikke bliver mageligt og går i stå. Jo færre nye virksomheder der skabes, desto mindre er sandsynligheden for, at den næste store millionsucces opstår.

Han vurderer, at flere forskellige faktorer er årsag til, at antallet af nye virksomheder er faldet markant.

- Vi har fuld beskæftigelse, så alle kan ret nemt tage et job med fast løn, pension og betalt ferie. Det er bekvemt i en verden med stigende priser, krig i Europa og en ildevarslende corona-skygge, som igen hænger vores hoveder. Alle de usikkerhedsfaktorer påvirker utvivlsomt lysten og modet til at kaste sig ud som iværksætter negativt. Det er meget ærgerligt.

Den største nedgang er sket på Bornholm. Her er antallet af nye enkeltmands-virksomheder faldet med hele 38 procent. De mindste nedgange er sket i Københavns Omegn og på Fyn. Her faldt antallet af nye enkeltmands-virksomheder med henholdsvis ni og 11 procent.

I 78 af landets 98 kommuner faldt antallet af nye enkeltmandsvirksomheder. Blandt andet faldt antallet i landets fire største kommuner med henholdsvis 19 procent i København, 22 procent i Aarhus, 25 procent i Aalborg og 7 procent i Odense.