Gregers Laigaard fra Grønhøj Kro er vært og vil ud over at være klar med guitaren og være deres guide i området.

Kunstner-camp på Grønhøj Kro: I Hans Smidths fodspor

I april kommer fire unge kunstner-spirer til Grønhøj for at få inspiration på heden

GRØNHØJ Den 1. april ankommer fire unge kunstnerspirer og deres lærer fra kunstskolen, FLUK, i Svendborg til Grønhøj for at lave en kunstnercamp med udgangspunkt på den lokale kro.

Det hele startede sidste år, fortæller kroejer Gregers Laigaard.

- En flok var på kroen og blev budt på kartoffelsuppe, og de snakkede om, at de gerne ville kigge på forskellige ting i området. Jeg sagde til dem, at det måske kunne være sjovt at lave en kunstnercamp. Det syntes de alle var en god idé, fortæller Gregers Laigaard.

Det blev ikke bare ved snakken. I gennem et stykke tid er der blevet sendt mails frem og tilbage mellem lærer Mathias Sæderup og Gregers Laigaard, og der er blevet lavet et program.

Overskriften for det hele er »I Hans Smidths fodspor«.

Hans Ludvig Smidth, der blev født i 1839 i Nakskov var en dansk maler, søn af prokurator, senere byfoged i Skive, kancelliråd Edvard Philip Smidth (1807-78) og Karen Cathrine født Berg (1812-55) og bror til Verner Frederik Læssøe Smidth grundlæggeren af cementkoncernen F.L. Smidth & Co.

Han var hedemaler og havde blandt andet sin gang i Grønhøj-området.

- Meningen er, at eleverne skal få inspiration ved at være her på egnen. De skal rundt og opleve lokalhistorien og gå ture på heden - i Hans Schmidts fodspor, fortæller Gregers Laigaard.

Efter fire dage tager de hjem på skolen og går i gang med at lave kunst. Og i juni vender de tilbage til kroen for at lave en fernisering med deres værker. Her bliver der inviteret folk udefra.

Når de i april ankommer til kroen skal de bo i lejlighederne på første sal, hvor de også selv kan lave mad. Gregers Laigaard er deres vært og vil køre dem rundt i området. De skal blandt andet besøge en lokal kunstner og måske, hvis der er tid, skal de en tur på Skive Museum, hvor der er en udstilling med Hans Smidth.

- Jeg synes, det er sjovt at møde de unge på denne måde. For dem er det en ny måde at tænke ud af boksen på, siger Gregers Laigaard.

Fyns Laboratorie for Ung Kunst (FLUK) er en eksperimenterende kunstskole i Svendborg for unge mellem 15-30 år.

Hans Smidth er blandt andet hedemaler. Dette maleri er dog fra Vrads i den sydlige del af Silkeborg Kommune.