Betinna Sørensen var dybt rystet over at have købt et hus i et villakvarter med en granat i garagen. Heldigvis var der tale om en øvelsesgranat. Foto: Morten Hallstrøm

Granatalarm i Knudstrup

Forsvarets bomberyddere, EOD, var søndag eftermiddag på Nyvangsvej i Knudstrup for at fjerne en granat, der heldigvis viste sig ikke at være farlig

KNUDSTRUP Jan og Betinna Sørensen fra Silkeborg flyttede for nylig ind i deres nye hus på villavejen Nyvangsvej i Knudstrup, men der ventede dem en ubehagelig overraskelse i garagen:

Der var en granat.

Det var Jan Sørensen, der opdagede den på en hylde.

Rent faktisk gik han i flere dage uden at fortælle Betinna Sørensen om den.

- Jamen, jeg havde glemt alt om granaten, fordi vi havde travlt med at male og gøre huset i stand, smiler Jan.

Det var først søndag, da Jan og Betinna var på genbrugspladsen, at Betinna fik besked, fortæller hun.

Der står en granat i garagen

- Jan siger til mig: Hov, forresten, skat. Der står en granat i garagen, griner Betinna og fortsætter:

- Jeg siger til Jan: Du tager pis på mig?

Det gjorde Jan ikke.

Jan har en fortid i hjemmeværnet, og han syntes, det lignede en øvelsesgranat fra Forsvaret, men han var ikke sikker.

- Jeg tog den forsigtigt ned fra hylden og viste Betinna den. Hun var ligbleg og gik baglæns ud, fortæller Jan.

Parret tog billeder af granaten og kontaktede politiet.

Politiet fortalte, at de skulle holde sig fra garagen og granaten. Forsvarets bomberyddere fra Skive, EOD (Explosive Ordnance Disposal), blev kontaktet af politiet.

Jan Sørensen havde glemt at fortælle Betinna Sørensen om granaten. Betinna ringede til politiet, der bad dem om at holde sig fra granaten og garagen. Foto: Morten Hallstrøm

EOD bekræftede, at der sandsynligvis var tale om en øvelsesgranat. Og at man gerne ville hente den og destruere den, da den ikke må smides på genbrugspladsen.

Klokken 15.55 ankom EOD - præcist som lovet - til Nyvangsvej - og med den fjernstyrede robot »Rulle Marie« på ladet. Den blev dog ikke taget i brug.

Bomberydderen Erik, som ikke ønsker sit efternavn i avisen, gik ind i garagen, tog fat om mortergranaten og bekræftede, at der var tale om en type øvelsesgranat, som der findes mange af i Forsvaret. Den var ganske uskadelig, men ulovlig at være i besiddelse af derhjemme.

Betinna og Jan Sørensen var lettet over, at den blev taget med. De formoder, at granaten tilhørte den tidligere ejer, som havde ladet den stå.

- Jeg var dybt rystet over at have købt et hus med en granat. Den havde jeg ikke lige set komme, smiler Betinna Sørensen.

Erik fra ammunitionsrydningstjenesten EOD tog granaten med sig i hånden. Den skal destrueres korrekt. Foto: Morten Hallstrøm
Der er rigtig mange granater af den slags i det danske forsvar. Privatfoto