En del droner generer lufttrafikken ved flyve-stationerne.

Ulovlig droneflyvning et stigende problem

Droner, der flyver i nærheden af flyvestationer, er et stigende problem, oplyser Forsvars-kommandoen

DRONE I takt med at teknologien bliver billigere, og udbredelsen af private droner stiger, vokser problemerne med ulovlige og problematiske flyvninger ved Forsvarets flyvestationer også.

Det oplyser Forsvars-kommmandoen i en pressemeddelelse.

- Det er et alvorligt problem, for droner er meget farlige for den flyvende trafik. Hvis et fly eller en helikopter rammer en drone i luften kan det forårsage alvorlige skader og i værste fald tab af fly og menneskeliv, har oberst Henrik Nielsen, der er stabschef i Flyverkommandoen, tidligere udtalt.

- Oftest handler det om uvidenhed. Folk ser dronerne som legetøj, men under de forkerte omstændigheder, så er de farlige. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i reglerne for droneflyvning, før man kaster sig ud i det, siger Henrik Nielsen.

Alene i april sidste år var der 27 droneflyvninger nær Forsvarets flyvestationer og i maj var tallet 24.

Når de ulovlige droneflyvninger bliver opdaget, så bliver de anmeldt til politiet med serienummer, tid, sted og så videre.

- Vi samarbejder med politiet om at undgå droner i luftrummet nær flyve-stationerne. Det bliver vi simpelthen nødt til. Når vi går ud på denne måde med en oplysningskampagne, så er det, fordi vi gerne vil hjælpe folk med ikke at komme på tværs af loven, men selvfølgelig især for at undgå risikoen for forsvarets fly og personel, siger Henrik Nielsen.

Dronereglerne siger, at man ikke må flyve med drone nærmere end otte kilometer fra en militær flyvestation.

I zonen to-otte kilometer er det tilladt at flyve med en drone op til en flyvehøjde på 40 meter, hvis man besidder et dronebevis eller et dronekompetencecertifikat.